Ψαράδες στα δίχτυα της Ε.Ε.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παραδοσιακό «καλάμι» θα κληθούν να επιστρέψουν όσοι αγαπούν το ψάρεμα εφόσον ισχύσουν τα νέα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της αλιείας στη Μεσόγειο αφορούν και την ερασιτεχνική αλιεία καθώς απαγορεύουν τη χρήση διχτυών και παραγαδιού ως αλιευτικά εργαλεία σε όσους ψαρεύουν ερασιτεχνικά. Περιέχονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως εξηγεί η Πανελλήνια Ενωση Συλλόγων Ερασιτεχνών Αλιέων «αυτοί που θα πληγούν ιδιαίτερα είναι οι ψαράδες της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίοι λόγω των συνθηκών χρησιμοποιούν αποκλειστικά δίχτυ και παραγάδι. Η Ομοσπονδία απευθύνει διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επισημαίνει μάλιστα ότι εκείνο που προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι «τα συρόμενα εργαλεία των επαγγελματιών ψαράδων, που σκουπίζουν και οργώνουν τον βυθό καταστρέφοντας τους βιότοπους των αλιευμάτων» και όχι η ευκαιριακή δραστηριότητα των ερασιτεχνών ψαράδων.

Δεν είναι ο αριθμός των αλιέων που προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στον θαλάσσιο πλούτο, αλλά η εντατική αλιεία και ο τρόπος που ασκείται. Ετσι η καταστροφή που προκαλούν «οι 800 επαγγελματίες ψαράδες στην Ελλάδα, οι οποίοι αλιεύουν με συρόμενα εργαλεία και γρι-γρι, είναι 100 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλούν οι 38.000 παράκτιοι αλιείς και 1.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλούν οι ερασιτέχνες ψαράδες». Οπως τονίζει η Πανελλήνια Ενωση, είναι λανθασμένα τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία η συνολική ετήσια «ψαριά» των ερασιτεχνών αλιέων ανέρχεται σε 19.000 τόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έρευνας για την αλιεία, βάσει των ατομικών αδειών ερασιτεχνικής αλιείας, οι ερασιτέχνες αλιείς ανέρχονται σε 96.075 στην Ελλάδα και τα ερασιτεχνικά σκάφη σε 71.144. Το 50% αυτών αλιεύει με καθετή και συρτή, το 30% με παραγάδι και το 20% χρησιμοποιεί στατικά δίχτυα. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες ψαράδες κατοικούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και επιδίδονται στην αγαπημένη τους ενασχόληση, το ψάρεμα, μόνο κατά τη θερινή περίοδο. Υπολογίζεται, μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ότι ο ερασιτέχνης ψαρεύει περίπου 75 μέρες τον χρόνο ή και λιγότερες δεδομένων των ανέμων που επικρατούν στο Αιγαίο. «Με αυτά τα στοιχεία, για να συγκεντρωθεί η ποσότητα των 19.000 τόνων, πρέπει όλοι οι ερασιτέχνες ψαράδες να ψαρεύουν πάνω από 2,5 κιλά καθημερινά για 75 ημέρες, κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει» τονίζει η ΠΕΣΕΑ.

Τα αιτήματα των ερασιτεχνών αλιέων στηρίζει και ο ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Γκλαβάκης, μέλος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου που κατέθεσε ερώτηση στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., καλώντας τη να τεκμηριώσει την απόφαση απαγόρευσης του στατικού διχτυού για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Οι ερασιτέχνες ψαράδες ζητούν την επανεξέταση της συγκεκριμένης ρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει να αδιαφορεί για τα αιτήματά τους. Οπως διευκρινίζουν, σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αποκλείοντας τα λιμάνια της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή