«Πρασινη» Γραμμη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ

Εθελοντές για την προστασία της

Αν είστε υπέρ του εθελοντισμού και αγαπάτε και το περιβάλλον, τότε γιατί να μη βοηθήσετε το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ; Ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, καλεί για άλλη μια χρονιά όσους… πιστούς να προσέλθουν. Λάβετε μέρος στα εθελοντικά προγράμματα της οργάνωσης. Μεγάλη ποικιλία επιλογών προσφέρεται σε όσους ενδιαφέρονται. Μπορείτε να πάτε στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη ή στη Ζάκυνθο και να προσφέρετε εθελοντικά την εργασία σας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την ενημέρωση του κοινού. Το πεδίο δράσης των προγραμμάτων είναι η παραλία που ωοτοκούν οι θαλάσσιες χελώνες και εκκολάπτονται τα αυγά τους. Κάθε χρόνο 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο έρχονται για να λάβουν μέρος. Μπορείτε να προσφέρετε, όμως, εθελοντική εργασία και εντός των τειχών, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων στη Γλυφάδα, όπου φιλοξενούνται περίπου 50 τραυματισμένες χελώνες ετησίως και τους παρέχεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αλλά και από την επαρχία, μπορείτε να γίνετε μέλη του Δικτύου Ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΔΕΗ

Υπερέβη τις εκπομπές ρύπων

Ανεκμετάλλευτο αφήνουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένα από τα πιο μεγάλα όπλα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, το σύστημα εμπορίας ρύπων. Οπως φαίνεται από πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι άδειες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που είχαν δοθεί στις βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας για το έτος 2005 ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που χρειάζονταν. Για την ακρίβεια, οι πραγματικές εκπομπές των μονάδων ήταν αρκετά εκατομμύρια τόνους λιγότερες σε σχέση με τις άδειες που είχαν δοθεί (μία άδεια αντιστοιχεί σε έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα). Στην Ελλάδα, κατανεμήθηκαν 71.135.034 άδειες σε 141 εγκαταστάσεις, ενώ οι πραγματικές εκπομπές ανέρχονται σε 71.033.294. Παρά τη «γενναιοδωρία» στη χορήγηση αδειών, όμως, η ΔΕΗ υπερέβη τις εκπομπές σε εννέα από τις 29 εγκαταστάσεις κατά 20%.

ΑΡΚΤΙΚΗ

Η μείωση των πάγων στο «κόκκινο»

Αν κανονίζατε ταξίδι στην Αρκτική καλύτερα να το επισπεύσετε όσο γίνεται, αφού σύντομα δεν θα είναι αυτή που ξέρουμε… Η μείωση των πάγων χτύπησε «κόκκινο» φέτος, αφού από το 2003 οι ρυθμοί μείωσης καλπάζουν. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ο ερευνητής Γουόλτ Μέιερ, από το Αμερικανικό Κέντρο Πάγου, υπολογίζει πως αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, η Αρκτική δεν θα έχει καθόλου πάγους μέχρι το 2030! Αλλη έρευνα υποστηρίζει, βασιζόμενη σε μοντέλα υπολογιστών, πως τις καλοκαιρινές περιόδους, η Αρκτική δεν θα φιλοξενεί πάγους ίσως και μέσα στην επόμενη δεκαετία!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή