Εμβόλιο για αγόρια, κορίτσια κατά ιού των κονδυλωμάτων

Εμβόλιο για αγόρια, κορίτσια κατά ιού των κονδυλωμάτων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προληπτικό εμβολιασμό κατά των ιών των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων των κοριτσιών αλλά και των αγοριών – εφήβων συνιστούν οι ειδικοί γιατροί. Το εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας εντός του 2007 και εκτιμάται ότι αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οπως τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας που αρχίζει μεθαύριο στην Πάτρα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, οι καθηγητές Μαιευτικής και Γυναικολογίας κ. Γεώργιος Κρεατσάς, Γεώργιος Κουρούνης, Ιωάννης Μεσσήνης και Αρης Αντσακλής, η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται με τους ιούς των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV), οι οποίοι προκαλούν προκαρκινικές ενδοεπιθηλιακές βλάβες και δυσμορφία του τραχήλου.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 30% – 50% των γυναικών -κυρίως μεταξύ των ηλικιών 22 έως 32 ετών- έχουν δυσμορφία του τραχήλου εξαιτίας των ιών των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αυτές οι γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το εμβόλιο που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του επόμενου έτους και στη χώρα μας, βοηθάει στην ανάπτυξη αντισωμάτων κατά των πιο «επικίνδυνων» τύπων των ιών HPV, ενώ παράλληλα μπορεί να καταστείλει τη δράση τους. Σύμφωνα με τους γιατρούς, κάθε κορίτσι αλλά και αγόρι θα πρέπει να εμβολιαστεί κατά των ιών HPV, πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Επιπλέον, ο κ. Κρεατσάς και ο κ. Κουρούνης τόνισαν ότι κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσια εξέταση Παπανικολάου αλλά και κολποσκόπηση, για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών στον τράχηλο της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι ειδικοί θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο και τα οποία έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή