Ξεκάθαρο τοπίο στο γάλα ζητούν ο αγελαδοτρόφοι

Ξεκάθαρο τοπίο στο γάλα ζητούν ο αγελαδοτρόφοι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγραφή στις συσκευασίες του φρέσκου γάλακτος «100% Ελληνικό Προϊόν» εφόσον πρόκειται για γάλα που προέρχεται από ελληνικές φάρμες, επιδιώκουν οι αγελαδοτρόφοι της Ενωσης Φυλής Χολστέιν Ελλάδος. H προέλευση του φρέσκου γάλακτος που χρησιμοποιείται από τις γαλακτοβιομηχανίες έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο αντεγκλήσεων καθώς όλοι υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν ελληνικό γάλα, την ίδια στιγμή που εισάγουν μεγάλες ποσότητες, οι οποίες ωστόσο χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τις γαλακτοβιομηχανίες, για την παρασκευή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Τατιανός Γεωργακούδης, «ζητάμε τον έλεγχο όλης της διαδικασίας παραγωγής, ώστε να γνωρίζουμε σε ποια προϊόντα χρησιμοποιείται το εισαγόμενο γάλα». Διευκρινίζεται ότι Χολστέιν είναι η φυλή αγελάδων που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την παραγωγή γάλακτος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη καθώς οι συγκεκριμένες αγελάδες παράγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακούδη, «οι παραγωγοί δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ελλάδα είναι ακριβά. Ο μέσος όρος που λαμβάνει ένας παραγωγός για το λίτρο το γάλα είναι 0,35 ευρώ, ενώ στον καταναλωτή φτάνει περισσότερο από ένα ευρώ».

Οι αγελαδοτρόφοι πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη με θέμα τη διασφάλιση της παραγωγής και της προμήθειας της ελληνικής αγοράς με ελληνικό γάλα τουλάχιστον όσον αφορά στο φρέσκο γάλα, αλλά και την παρασκευή γιαουρτιών. Οπως εξηγούν, κύριο μέλημά τους αποτελεί η νομοθετική κατοχύρωση της αναγραφής στις συσκευασίες φρέσκου γάλακτος της επισήμανσης «100% Ελληνικό Προϊόν» εφόσον βέβαια υπάρχει συγκεκριμένο σύστημα που θα πιστοποιεί ότι πραγματικά χρησιμοποιείται ελληνικό γάλα. Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει ήδη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση.

Οι αγελαδοτρόφοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο οι γαλακτοβιομηχανίες θα πιεστούν να απορροφήσουν το ελληνικό γάλα σε λογικές τιμές. Ηδη υπάρχουν πιέσεις για μείωση της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός. Οπως εξηγούν «έχουμε κάνει μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων ώστε να διασφαλίσουμε τον Ελληνα καταναλωτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή