Πολύ πιο αυστηρό το νέο πόιντ σύστεμ

Πολύ πιο αυστηρό το νέο πόιντ σύστεμ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερες ποινές και τροποποίηση του πόιντ σύστεμ (ποινολόγιο οδηγών), το οποίο λειτουργούσε αναποτελεσματικά όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, θα προβλέπει ο αναθεωρημένος ΚΟΚ, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο. Ενδεικτικά: σχεδόν 2,5 εκατομμύρια παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί την τελευταία τετραετία που με το ισχύον πόιντ σύστεμ θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες αφαιρέσεις διπλωμάτων, ωστόσο λόγω απουσίας μηχανογράφησης και ανεπαρκούς επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Απώλεια κρατικών εσόδων από τις παραπάνω παραβάσεις δεν έχει σημειωθεί καθώς ο ισχύον ΚΟΚ προβλέπει ότι κάθε βαθμός που προστίθεται μέσω πόιντ σύστεμ δεν αντιστοιχεί σε χρηματικό πρόστιμο, ρύθμιση όμως η οποία αναμένεται να αλλάξει με τον νέο ΚΟΚ. Κάθε παράβαση δηλαδή που θα εμπίπτει στο αναθεωρημένο πόιντ σύστεμ θα έχει και το ανάλογο χρηματικό πρόστιμο.

Στο πλαίσιο του νέου ΚΟΚ έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την απόκτηση ενός μηχανογραφημένου συστήματος άμεσης καταγραφής των βαθμών και ενημέρωσης των πολιτών για τις παραβάσεις που έχουν διαπράξει, ώστε να επιβάλλονται χωρίς καθυστερήσεις οι προβλεπόμενες ποινές. Πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα να ενταχθούν οι παραβάσεις της τελευταίας διετίας και για όσους οδηγούς έχουν συμπληρώσει τους 25 βαθμούς (που είναι οι βαθμοί ποινής αφαίρεσης του διπλώματος) να αφαιρεθεί με καθυστέρηση η άδεια οδήγησης. Σημειώνεται βέβαια ότι εάν αυτή η διαδικασία καθυστερήσει υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής καθώς ο χρόνος παραγραφής των τροχαίων παραβάσεων που υπάγονται στο πόιντ σύστεμ είναι 4 χρόνια για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας οδήγησης και 2 χρόνια για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές.

Αναθεώρηση βαθμών

Παράλληλα, η αναθεώρηση των βαθμών αναμένεται ότι θα προβλέπει μεγάλη αύξηση των ποινών και των βαθμών για παραβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη (προβλέπεται αφαίρεση 7 βαθμών με τον ισχύοντα ΚΟΚ), οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (από 3 έως 7 βαθμούς), παραβίαση σήματος STOP (αφαίρεση 7 βαθμών), υπερβολική ταχύτητα (από 3 έως 9 βαθμούς), μη χρήση κράνους (3 βαθμοί) και η ομιλία στο κινητό κατά την οδήγηση για την οποία αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται ποινή.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με εκπροσώπους των εκπαιδευτών, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων προαναγγέλθηκε η σύνταξη ενός εντύπου που θα παρουσιάζει τον νέο ΚΟΚ απλοποιημένα, ώστε να είναι πιο κατανοητός, θα διανεμηθεί στα νοικοκυριά, θα κυκλοφορήσει σε CD ROM και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μεταφορών. Τέλος, την αντίθεσή του στην αυστηροποίηση των ποινών εξέφρασε ο ΣΕΣ που τάχθηκε υπέρ της συστηματικότερης αστυνόμευσης των οδηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή