Αισθητήρες σε δένδρα κατά πυρκαγιών

Αισθητήρες σε δένδρα κατά πυρκαγιών

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτοποριακό σύστημα ανίχνευσης φωτιάς, που εφηύραν Ελληνες επιστήμονες, αναμένεται να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον το βασικό «όπλο» ενάντια στον υπ’ αριθμόν ένα καταστροφέα του φυσικού περιβάλλοντος, τη δασική πυρκαγιά. Πρόκειται για ένα δίκτυο μικροσκοπικών αισθητήρων που εγκαθίσταται στα δέντρα και μεταδίδει άμεσα σ’ ένα κεντρικό κόμβο πληροφορίες σχετικά με ασυνήθιστες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Χάρη σε αυτό οι δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με το έργο της κατάσβεσης μπορούν να ανιχνεύουν την πυρκαγιά σε πραγματικό χρόνο και να καταστρώνουν σχέδιο δράσης με απόλυτη ακρίβεια, καθώς το σύστημα διαθέτει λογισμικό που προβλέπει την εξέλιξη της πυρκαγιάς!

Το δίκτυο έχει επιπλέον τη δυνατότητα να υπολογίζει και να υποδεικνύει στις πυροσβεστικές δυνάμεις τον αποτελεσματικότερο τρόπο διασποράς των επίγειων και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης. Είτε αυτά εποπτεύουν το δάσος είτε συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης. Προτείνει ακόμα στον χρήστη, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εν προκειμένω, τρόπους εκκένωσης κατοικημένων περιοχών. Τους δρόμους που είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης και αυτούς που μπορούν να δεσμευτούν από τις αρχές.

Στην ανάπτυξη του αυτοδιοργανούμενου -όπως αποκαλείται με τεχνικούς όρους- δικτύου αισθητήρων πυρκαγιάς συμμετείχαν επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς επίσης τρεις ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Το «Firementor» (όπως ονομάζεται το έργο) υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (το κόστος για την πρώτη φάση ανάπτυξης ανήλθε στα 2,5 εκατ. ευρώ) και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του στο δάσος της Νέας Πεντέλης, έκτασης 400 περίπου στρεμμάτων.

Οπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Νέας Πεντέλης, κ. Κώστας Κοσοβίτσας, κατά τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση του έργου «οι δημότες συμμετέχουν εθελοντικά καθώς ο άμεσος εντοπισμός της δασικής πυρκαγιάς αποτελεί κρίσιμο θέμα για όλους τους κατοίκους της περιοχής».

Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος «Firementor» (και τον τεχνικό όρο «αυτοδιοργανούμενο δίκτυο»), ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Βασίλης Βεσκούκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάθε αισθητήρας εκπέμπει μια πληροφορία στο άμεσο περιβάλλον του. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο όριο, ο κεντρικός κόμβος ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης. Οταν η πυρκαγιά καταστρέψει έναν αισθητήρα, το δίκτυο επαναπροσδιορίζεται αυτόματα και παραμένει ενεργό».

Για την προσομοίωση της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς το σύστημα χρειάζεται στοιχεία όπως ο οδικός χάρτης, η κατανομή του πληθυσμού, η ποσότητα της καύσιμης ύλης και τα μετεωρολογικά δεδομένα, ενώ κάθε αισθητήρας «δίνει» στίγμα με χρήση GPS. Η μεταξύ τους απόσταση κυμαίνεται από 50 έως 150 μέτρα. Το κόστος κατασκευής ενός ανιχνευτή εκτιμάται στο 1 ευρώ.

Εμπρηστές χτύπησαν στη Βραυρώνα

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (την 1η Ιουνίου), εκδηλώθηκε χθες η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική μεταξύ Βραυρώνας και Πόρτο Ράφτη. Μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες δασικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, ένας δασοσκεπής λόφος, τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες στις 3 μ.μ. Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε πέντε μέτωπα και θεωρούν ότι πρόκειται για έργο καταπατητών, μια και τις ημέρες αυτές εξελίσσεται η συζήτηση για την ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών πολύ κοντά στα σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη θέση Χαμολιά στη Βραυρώνα και, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες, πήρε γρήγορα διαστάσεις με κατεύθυνση προς το Πόρτο Ράφτη. Τα πύρινα μέτωπα άρχισαν να διατρέχουν ταχύτατα την περιοχή, καταστρέφοντας στο διάβα τους πευκοδάση και αγροτικές καλλιέργειες. Στο σημείο έσπευσαν αρχικά 10 οχήματα της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα της EMAK, αποτελούμενο από 17 άτομα. Από αέρος άρχισαν τις ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι δυνάμεις δεν επαρκούσαν, καθώς η φωτιά συνέχισε να εξαπλώνεται, φθάνοντας στο σημείο να κάψει αυλές σπιτιών, απειλώντας και τα ίδια τα κτίσματα. Ετσι, εστάλησαν άλλα 15 οχήματα, τρία επιπλέον αεροσκάφη και ένα ακόμη πεζοπόρο τμήμα. Στο σημείο έσπευσε και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των δυνάμεων. Τελικά, λίγο μετά τις 7 μ.μ. η φωτιά ετέθη υπό μερικό έλεγχο και περίπου μία ώρα αργότερα υπό πλήρη έλεγχο. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από την Πυροσβεστική, ενώ γίνεται απολογισμός των καταστροφών. Οι κάτοικοι πάντως κάνουν λόγο για περισσότερα από 2.000 στρέμματα που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Στην περιοχή παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή