ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελπίδες από μια νέα ουσία κατά στεφανιαίας νόσου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου φέρνει η χορήγηση της ροσουβαστατίνης σε ασθενείς στους οποίους είχε συμβεί στεφανιαίο επεισόδιο. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από δύο μήνες σε συνέδριο του αμερικανικού κολεγίου καρδιολογίας η χορήγηση ροσουβαστατίνης προκάλεσε υποχώρηση της αθηρωματικής πλάκας των στεφανιαίων αρτηριών σε τέσσερις από τους πέντε ασθενείς.

Οπως δήλωσε χθες στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος κ. Ιωάννης Στυλιάδης, η χορήγησή της είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 6,8% (μέσος όρος) ο συνολικός όγκος του αθηρώματος σε όλο το αγγείο.

Οι μεταβολές αυτές συνδέθηκαν με μείωση κατά 53% στην «κακή» χοληστερόλη (LDL) και με αύξηση στην «καλή» χοληστερόλη (ΗDL).

Τα αποτελέσματα μελετών τόσο για τις στατίνες όσο και για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας θα παρουσιαστούν στο 5ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο που ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου.

Οσον αφορά τη συχνότητα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων η Ελλάδα δεν διαφέρει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά εμφανίζει αυξητική τάση κι όχι τάση μείωσης ή σταθεροποίησης που παρατηρείται σε άλλες χώρες των οποίων οι κοινωνίες έχουν αντιληφθεί τη σημασία της πρόληψης. «Πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα ήταν τελευταία στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου στον πληθυσμό και τώρα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιάδης. Η στεφανιαία νόσος η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό 5%-7% στον γενικό πληθυσμό είναι η κύρια αιτία καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και σε ποσοστό 70% αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής κ. Χ. Παπακωνσταντίνου, κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 10.000-12.000 εγχειρήσεις καρδιάς, ενώ ανάλογος είναι ο αριθμός των αγγειοπλαστικών επεμβάσεων.