Η Θέμις άκουσε την κοινωνία

Η Θέμις άκουσε την κοινωνία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την πράξη απελπισίας του Δημ. Αϊβατζίδη, ο οποίος στις 8 Ιουνίου του 2002, όταν ετέθη εκτός του προγράμματος μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ, άρχισε να πυροβολεί έξω από την οικία του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, στο Κολωνάκι. Συνελήφθη, οδηγήθηκε στις φυλακές και χθες του επεβλήθη από το Μικτό Ορκωτό ποινή 38 μηνών, με αναστολή και έχοντας τη συμπαράσταση πολλών επωνύμων στην περιπέτειά του. Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Σημίτης είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στον απεγνωσμένο τοξικομανή και ουδέποτε ζήτησε τη δίωξή του. Για το κρίσιμο ζήτημα των εξαρτημένων ατόμων, τη θεραπεία τους και την ανάγκη επανένταξής τους στην κοινωνία, δημόσια τοποθετήθηκε και ο κ. Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζοντας «άδικο τον νόμο που τιμωρεί τον χρήστη ναρκωτικών». Είχε απευθύνει μάλιστα έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να σκύψει με αγάπη πάνω από το δράμα της άτυχης οικογένειας».

Επί της ουσίας, πάντως, η Δικαιοσύνη δεν εξάντλησε την αυστηρότητά της στο πρόσωπο του Δημήτρη Αϊβατζίδη, ο οποίος σε κατάσταση υστερίας είχε την ίδια ημέρα, κάψει ένα όχημα, κλέψει ένα περίστροφο από το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και χάπια από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ πυροβολούσε στο κέντρο της Αθήνας. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον απήλλαξε χθες από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετέτρεψε την επίσης, κακουργηματική κατηγορία της ληστείας σε πλημμέλημα (παράνομη βία) και τον κήρυξε ένοχο μόνο για τα πλημμελήματα που αντιμετώπιζε (διακεκριμένες φθορές, εμπρησμό, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία), αναγνωρίζοντάς του και το ελαφρυντικό του «μειωμένου καταλογισμού κατά τη διάρκεια των πράξεων». Ανάλογη ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να απαλλαγεί ο κατηγορούμενος από τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ληστείας σε βαθμό κακουργήματος. Μετά την ποινή των τριών ετών και δύο μηνών που του επιβλήθηκε, ο 42χρονος άσκησε έφεση.

Απολογούμενος, ενώπιον των δικαστών και των ενόρκων του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου, ο Δημ. Αϊβατζίδης απέδωσε τις πράξεις του στην απόγνωση, στην οποία μετήλθε όταν έμαθε ότι ο ΟΚΑΝΑ τον έθεσε εκτός του προγράμματος μεθαδόνης ακυρώνοντας την προσπάθειά του να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη. «Δεν είχα πρόθεση να κάνω όσα έκανα. Ηταν μια έκφραση οργής υπό το νεφέλωμα στο οποίο βρισκόμουν», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.

Η μητέρα του, υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ, αστυνομικοί και ο συνοδός ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού, ήταν μεταξύ των μαρτύρων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας. Ο κ. Σημίτης σε επιστολή του προς το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την καταδίκη του κατηγορουμένου για το επεισόδιο που διαδραματίστηκε έξω από το σπίτι του.

Μετά την έκδοση της απόφασης ο Δημ. Αϊβατζίδης που, κατά δήλωσή του, έχει πλέον απεξαρτηθεί πλήρως από τα ναρκωτικά, επέστρεψε στη φυλακή Κορυδαλλού, όπου κρατείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς εκτός των άλλων, εκτίει άλλη ποινή (7 έτη), η οποία του έχει επιβληθεί για βομβιστική ενέργεια στον ΟΚΑΝΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή