Θησαυρός στο φως από τα υπόγεια ΑΠΘ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πολύτιμες συλλογές που έμεναν στην αφάνεια επί πολλά χρόνια κινδυνεύοντας να καταστραφούν σε υπόγεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης περνούν πια και τα σύνορα της χώρας χάρη στην ηλεκτρονική καταγραφή του αρχειακού υλικού. Αγνωστη, ακόμη και στους ερευνητές, ήταν μεταξύ άλλων η συλλογή 12.000 βιβλίων και 3.500 έργων τέχνης που εμπιστεύτηκε γενναιόδωρα στο ΑΠΘ αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Ελληνας ομογενής από την Αίγυπτο Ιωάννης Τρικόγλου. Το πλούσιο αρχείο του συλλέκτη είναι πλέον προσβάσιμο στο κοινό, μετά την ψηφιοποίηση 315 παλαίτυπων και 3.614 έργων τέχνης, μέσω του προγράμματος «κοινωνία της πληροφορίας».

Στο Τελλόγλειο Ιδρυμα

Γεύση από τη Συλλογή Τρικόγλου μπορεί να πάρει κάποιος από το ομότιτλο λεύκωμα, καθώς και από έκθεση «Αρχειακές συλλογές και έργα τέχνης του ΑΠΘ στο Διαδίκτυο» που φιλοξενεί το Τελλόγλειο Ιδρυμα. Ενας μικρός αριθμός σπάνιων έργων (Γιαλλινά, Γαλάνη), χειρόγραφα ποιήματα των Κωνσταντίνου Καβάφη, Αγγελου Σικελιανού, της Μέλπως Αξιώτη και φωτογραφίες του Μπουασονά που παρουσιάζει η έκθεση αποτελούν ελάχιστα δείγματα της ανεκτίμητης συλλογής που κατέχει το ΑΠΘ. Περιλαμβάνει περισσότερους από 11.000 τόμους καθώς και 3.500 έργα τέχνης μεταξύ των οποίων ένα από τα ελάχιστα αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Ο αγώνας για την αξιοποίηση της συλλογής ξεκίνησε από το 1975, αλλά ολοκληρώθηκε με την ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων, την ψηφιοποίηση των έργων τέχνης και την τοποθέτηση των βιβλίων σε χωριστό χώρο του νέου κτιρίου της κεντρικής βιβλιοθήκης, που κατά την επιθυμία του δωρητή φέρει την ονομασία «Τρικόγλειος Βιβλιοθήκη», διευκρίνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Αντωνόπουλος και ο καθηγητής κ. Κ. Μανωλάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT