Το έγκλημα της μη σύνταξης δασικών χαρτών

Το έγκλημα της μη σύνταξης δασικών χαρτών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση προώθηση της σύνταξης δασικών χαρτών και της χάραξης του αιγιαλού ζήτησε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Το ΤΕΕ ζητεί παράλληλα την κατάργηση του προγραμματισμένου τέλους σε περίπτωση διορθώσεων ή ενστάσεων, ενώ αντιπροτείνει να καθορίζεται το αναλογικό τέλος από την αντικειμενική αξία του οικοπέδου και όχι του ακινήτου που περιλαμβάνει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με χθεσινή ανακοίνωση και ο σύλλογος των δασολόγων.

Οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του ΤΕΕ κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνο. Σχετικά με το Κτηματολόγιο, το ΤΕΕ ζητεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ξεκινήσει άμεσα την κτηματογράφηση νέων περιοχών και να μην αρκεστεί στην ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, έργο που «είναι άχρηστο αν δεν ενταχθεί σε ενιαία μελέτη κτηματογράφησης».

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ενώπιον της Βουλής τη σημασία της προώθησης της σύνταξης δασικών χαρτών και της χάραξης γραμμής αιγιαλού, «μάλιστα σε χρόνο τέτοιο που να συγχρονίζονται με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου ανά περιοχή». Επίσης το ΤΕΕ ζητεί την κατάργηση του τέλους 5 ευρώ που θεσπίστηκε για κάθε αίτηση διόρθωσης στοιχείων, ενώ αντιπροτείνει ο προσδιορισμός του αναλογικού τέλους (1‰) να προκύπτει από την αντικειμενική αξία του οικοπέδου και όχι επί του επικείμενου ακινήτου. Τέλος, το ΤΕΕ χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη που αφορά τη δυνατότητα παρεκκλίσεων στις μελέτες κτηματογράφησης, έπειτα από απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Τις απόψεις της για το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο εξέθεσε χθες και η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων. Οι δασολόγοι καταγγέλλουν πως από το 2003 έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει καθόλου η διαδικασία κατοχύρωσης δασικών χαρτών στις περιοχές που έχουν μέχρι σήμερα κτηματογραφηθεί με ευθύνη της Κτηματολόγιο Α.Ε., η οποία δεν έχει ακόμα ελέγξει ή στείλει στη δασική υπηρεσία τούς χάρτες. Από την πλευρά τους στελέχη της Κτηματολόγιο Α.Ε. σημείωναν χθες στην «Κ» ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης πρέπει να αναζητηθεί και στα δασαρχεία, που δεν κυρώνουν τους δασικούς χάρτες που τους υποβάλλονται.

Η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων θεωρεί ότι είναι πολύ υψηλό το τέλος κτηματογράφησης· χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στο παράδειγμα κατοικίας σε περιοχή με αντικειμενική αξία της τάξης των 150.000 ευρώ, με γκαράζ και αποθήκη το τέλος θα ανέρχεται στα 205 ευρώ. Τέλος, σημειώνει ότι η ψηφιοποίηση των τίτλων στα αστικά κέντρα δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα και ζητεί την κατά προτεραιότητα σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή