«Τονοκτονία» στη Μεσόγειο για το σούσι των Ιαπώνων

«Τονοκτονία» στη Μεσόγειο για το σούσι των Ιαπώνων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα νερά της Μεσογείου, σούσι και σασίμι στα εστιατόρια της Ιαπωνίας. Στο χείλος της εξαφάνισης απειλεί να οδηγήσει τον ερυθρό ή Μεσογειακό τόνο μια νέα για την περιοχή μας -και επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση- επιχειρηματική δραστηριότητα, η πάχυνση τόνου σε ειδικά εκτροφεία που τα τελευταία χρόνια εγκαθίστανται το ένα μετά το άλλο στις ακτές της Νότιας Ευρώπης, της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής.

Εξαγωγή στην Ιαπωνία

Μπορεί ο πληθυσμός των ενήλικων τόνων του συγκεκριμένου και πλέον κοινού είδους Thunnus thynnus (αυτών που έχουν φτάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής) να έχει ούτως ή άλλως μειωθεί κατά 80% την τελευταία εικοσαετία λόγω της εντατικής αλιείας, η ακμάζουσα «βιομηχανία» ωστόσο της πάχυνσης τόνων για εξαγωγή κυρίως στις αγορές της Ιαπωνίας, απειλεί να μειώσει ακόμα περισσότερο το απόθεμα. Οπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της Greenpeace, για να τροφοδοτηθούν οι μονάδες πάχυνσης αλιευτικοί στόλοι σαρώνουν ολόκληρη τη Μεσόγειο και με τη βοήθεια ελικοπτέρων, εντοπίζουν τα κοπάδια των τόνων, τα παγιδεύουν σε κλουβιά και τα ρυμουλκούν στα εκτροφεία, όπου τα εκτρέφουν ώστε να αυξηθεί το βάρος τους και να πουληθούν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η ποσότητα τόνου που επιτρέπεται να αλιευθεί δεν ξεπερνά τους 32.000 τόνους (σ.σ. η μονάδα μέτρησης βάρους) το χρόνο. Υπολογίζεται ωστόσο ότι οι πραγματικές ποσότητες που αλιεύονται φθάνουν τους 44.000 τόνους (άλλωστε, μόνο η χωρητικότητα των μονάδων πάχυνσης της Μεσογείου είναι 51.012 τόνοι), δηλαδή 37% πάνω από το όριο που έχει θεσπίσει η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ΙCCΑΤ).

«Ερυθρός χρυσός»

Η πάχυνση του τόνου είναι μια ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την ιαπωνική αγορά (ο Μεσογειακός τόνος θεωρείται ιδιαίτερα καλός). Δεν είναι τυχαίο ότι ο τόνος αποκαλείται και «ερυθρός χρυσός». «Μολονότι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον τόνο στην εξόντωση, οι μονάδες πάχυνσης επιδοτούνται από την E.E. με ποσά που ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ», τονίζει η υπεύθυνη της εκστρατείας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, κ. Σοφία Τσενικλή. Ενα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι και οι τεράστιες ποσότητες των ψαριών που απαιτούνται για την εκτροφή των τόνων. Υπολογίζεται ότι για την εκτροφή μόνο ενός κιλού τόνου χρειάζονται 25 κιλά ιχθυοτροφής, η οποία προέρχεται από ψάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή