Μια Αμεση Δράση για εξαφανισμένα παιδιά

Μια Αμεση Δράση για εξαφανισμένα παιδιά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εφαρμογή ενός συστήματος έγκαιρης ενημέρωσης και κινητοποίησης για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών προχωρεί η Ελλάδα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αμπερ Αλέρτ» που ξεκίνησε το 1996 από τις ΗΠΑ και προβλέπει την άμεση ενεργοποίηση πολιτών και διωκτικών αρχών για την επιτυχή αντιμετώπιση περιστατικών αρπαγής ανηλίκων. Κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής, τον συντονισμό θα αναλάβει ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οπως μάλιστα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, στόχος είναι το σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του χρόνου.

Εκτός από την άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας προβλέπει ενημέρωση των υπαλλήλων στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, ανάρτηση φωτογραφιών σε αεροδρόμια και λιμάνια, ενώ η είδηση της εξαφάνισης θα δημοσιεύεται σε πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων των εθνικών οδών. Εξετάζεται επιπλέον το ενδεχόμενο ενημέρωσης των πολιτών με αποστολή γραπτών μηνυμάτων και εικόνων μέσω κινητού τηλεφώνου. Στο διάστημα εφαρμογής του συστήματος στις ΗΠΑ το ποσοστό των εξιχνιάσεων έχει αυξηθεί από 70 στο 96%. Χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, ο σύλλογος «Το χαμόγελο του παιδιού» έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 2.000 παιδιά εξαφανίζονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, ενώ σε ετήσια βάση 58.000 ανήλικοι πέφτουν θύματα απαγωγής από άτομα εκτός του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από την αρχή του 2005 έως τον Μάιο του 2006 εξαφανίστηκαν 125 αγόρια και 253 κορίτσια. Από αυτά εξακολουθούν να αναζητούνται 11 αγόρια και 31 κορίτσια. «Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν παιδιά που φεύγουν μόνα τους από το σπίτι ή αρπάζονται από τον έναν από τους δύο γονείς, καθώς δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τη γονική μέριμνα αγνοούνται», σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος. Στην πλατεία Συντάγματος όπου πραγματοποιήθηκε -παράλληλα με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρώπης- εκδήλωση για την Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, μοιράστηκαν από εθελοντές λουλούδια και μπαλόνια. Μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στα εξαφανισμένα παιδιά έστειλαν από τη Βέροια και οι συμμαθητές του 11χρονου Αλεξ Μεσχισβίλι τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου κρατώντας πανό στο οποίο έγραψαν «Αλεξ δεν σε ξεχνάμε, σε περιμένουμε» συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της Εληάς στην εκδήλωση που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βέροιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή