«H Αθήνα δεν αντέχει πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.»

«H Αθήνα δεν αντέχει πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του στην άρση της απαγόρευσης για τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το ΤΕΕ θεωρεί ότι η εκτεταμένη νοθεία των καυσίμων, σε συνάρτηση με την απουσία επαρκών τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών των πετρελαιοκινητήρων θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά στη σωστή λειτουργία των πετρελαιοκινητήρων, άρα επιβαρυντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. H οποία χθες ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής, με αποτέλεσμα τα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩ ΔΕ να εκδώσουν ανακοίνωση, ζητώντας από τους ηλικιωμένους και ανθρώπους με ευαίσθητη υγεία να αποφεύγουν τις εξόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΤΕΕ έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των τελευταίων εβδομάδων για τα οφέλη και τις συνέπειες της πετρελαιοκίνησης. Ενα θέμα στο οποίο ΥΠΕΧΩΔΕ και περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν μια εξαιρετικά σπάνια συμφωνία απόψεων, στο «στρατόπεδο» όσων αντιτίθενται. Στον αντίποδα βρίσκονται όσοι υποστηρίζουν ότι η πετρελαιοκίνηση «δαιμονοποιείται» και η αύξηση των ελέγχων μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις αρνητικές της συνέπειες. Χθες ήρθε η σειρά του TEE να τοποθετηθεί. Οπως σημειώνει «το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως και η Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από αιωρούμενα σωματίδια και αζωτοξείδια, γεγονός που επισημαίνει για πολλοστή φορά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος». Στο πρόβλημα αυτό σημαντική ευθύνη έχουν σύμφωνα με μελέτες τα ήδη κυκλοφορούντα πετρελαιοκίνητα οχήματα, σημειώνει το ΤΕΕ, «καθώς δεν διαθέτουν παγίδες κατακράτησης αιωρούμενων σωματιδίων. Το σύστημα παγίδων αυτήν τη στιγμή είναι υποχρεωτικό για αυτοκίνητα βάρους πάνω από 1,9 τόνο. Δεν προβλέπεται γι’ αυτά με μικρότερο βάρος. Το μέτρο θα ισχύσει πανευρωπαϊκά από το 2010 και μετά». Τέλος, με δεδομένη την εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα το ΤΕΕ θεωρεί ότι η πετρελαιοκίνηση «θα αποτελούσε τη χαριστική βολή στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση». Ωστόσο, όπως σημειώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο, «δεν θα πρέπει να αφορίσουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά να δημιουργήσουμε αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου».

Χθες πάντως στην Αθήνα, ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και άπνοιας είχε ως αποτέλεσμα να ξεπεράσουν το όριο οι τιμές του όζοντος. Πιο συγκεκριμένα, στους σταθμούς Λυκόβρυσης και Θρακομακεδόνων το όζον έφθασε τα 203μg/m3 και 214μg/m3 αντίστοιχα, με όριο επιφυλακής τα 180μg/m3 και όριο συναγερμού τα 240μg/m3. Μετά την εξέλιξη αυτή τα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔε εξέδωσαν ανακοίνωση συνιστώντας σε άτομα με ευαίσθητη υγεία και στα παιδιά να αποφεύγουν τις εξόδους και την έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι τα «άτομα με αναπνευστικές και καρδιοαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να αποφεύγουν την κυκλοφορία σε εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή