Ζημιές από χαλαζόπτωση

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγίδα που συνοδευόταν από χαλαζόπτωση έπληξε αργά προχθές τους νομούς Ξάνθης και Κομοτηνής, την Πιερία και την επαρχία Τυρνάβου στο νομό Λάρισας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ελεγχτών του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ) στο υποκατάστημα της Αλεξανδρούπολης η χαλαζόπτωση κατέστρεψε περίπου 80.000 στρέμματα με σιτηρά, τεύτλα και βαμβάκι. Στην Πιερία καταστράφηκαν ακτινίδια, κεράσια και κηπευτικά στον Κολινδρό και το Αιγίνιο.

Η ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε καταστροφές στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και στην επαρχία Τυρνάβου. Επλήγησαν κυρίως οι αμπελοκαλλιέργειες, ενώ οι κάτοικοι της επαρχίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετή ώρα. Ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις που αφορούν στην καταστροφή της σοδειάς. Οσον αφορά τις καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η διαδικασία των αποζημιώσεων απαιτεί περισσότερο χρόνο εφόσον πρέπει να υποβληθεί ανάλογο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΖΕΥΣ για τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο το χρονικό διάστημα Μάρτιος 2004 – Δεκέμβριος 2005 ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή