Εύκολα θέματα με γραπτά πάνω από τη βάση

Εύκολα θέματα με γραπτά πάνω από τη βάση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολα κατέκτησαν έως σήμερα οι μαθητές τη βαθμολογική βάση στα μαθήματα που έχουν εξετασθεί στις φετεινές πανελλαδικές εξετάσεις. Εάν συνεχισθούν τα θέματα με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας και στα μαθήματα της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένος ο αριθμός των υποψηφίων με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση του 10, που αποτελεί το όριο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αρα φέτος, σε σχέση με πέρυσι, πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι θα κατοχυρώσουν δικαίωμα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα TEI. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι περίπου 15.000 υποψήφιοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -στην πλειονότητά τους στα TEI, και λίγοι σε ξενόγλωσσες φιλολογίες- με βαθμό μικρότερο της βαθμολογικής βάσης. Αρα, θα έμεναν εκτός, εάν ίσχυε το βαθμολογικό όριο. Ταυτόχρονα, με τα εύκολα έως τώρα θέματα προβλέπεται και «πολυκοσμία» στις βαθμολογίες μεταξύ του 12 και 16.

Ειδικότερα, οι 98.140 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων, που διεκδικούν μία από τις 67.684 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χθες εξετάζονταν σε μαθήματα κατεύθυνσης. Στα Μαθηματικά εκείνοι που έχουν επιλέξει τη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία όσοι ακολούθησαν τη θεωρητική κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα εύκολα

Ομως, οι δύο πρώτες ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, έδωσαν ένα σοβαρό στίγμα. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Εκθεση, τα θέματα κρίθηκαν έως ιδιαίτερα εύκολα, με αποτέλεσμα από έμπειρους βαθμολογητές του μαθήματος να εκτιμάται ότι το ποσοστό των γραπτών που θα βαθμολογηθεί κάτω από 10 θα περιορισθεί στο 25% με 30%.

Καλά διατυπωμένα, χωρίς ασάφειες και σχετικά εύκολα χαρακτηρίστηκαν τα θέματα στα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική, Ιστορία), εκ των οποίων όλοι οι υποψήφιοι έπρεπε να επιλέξουν σε ποιο θα διαγωνισθούν. H πρώτη γενική εντύπωση έμπειρων βαθμολογητών είναι ότι οι επιδόσεις κάτω από τη βάση θα μειωθούν, με αντίστοιχη -ανοδική- επίδραση στους γενικούς βαθμούς πρόσβασης.

Βέβαια, η σημασία του βαθμού δυσκολίας στα μαθήματα Γενικής Παιδείας αυξάνεται από τη στιγμή που όλοι οι υποψήφιοι δεν δίνουν τα ίδια μαθήματα Γ.Π. Και αυτό διότι ο βαθμός του απολυτηρίου, που έχει μεγάλη αξία για τη διεκδίκηση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, μπορεί να διαφέρει ανάμεσα σε μαθητές που εξετάσθηκαν με πολύ δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γ.Π. και σε άλλους που εξετάσθηκαν σε πανεύκολα θέματα Βιολογίας Γ.Π.

Μικροπροβλήματα

Από την άλλη, δεν έλειψαν τα μικροπροβλήματα. Μια διευκρίνιση που έστειλε προς τα εξεταστικά κέντρα η Επιτροπή Εξετάσεων για ένα υποερώτημα του 3ου θέματος των Μαθηματικών προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι η διευκρίνιση αντί να διευκολύνει μπέρδεψε τα παιδιά. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά μια διευκρίνιση της Επιτροπής Εξετάσεων προς τα βαθμολογικά κέντρα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Στο ερώτημα Β2 ζητήθηκε από τους υποψηφίους να εντοπίσουν ποιον τρόπο πειθούς επιστρατεύει ο Ευάγγελος Παπανούτσος για να αποδείξει την ψυχική αντοχή που έχουν οι πνευματικοί άνθρωποι. Οι εκπαιδευτικοί υποστήριζαν ότι οι τρόποι πειθούς είναι δύο (γίνεται επίκληση της λογικής, αλλά και του συναισθήματος) και ζήτησαν διευκρινίσεις. Αρχικά η Επιτροπή Εξετάσεων απάντησε ότι μπορούν να θεωρηθούν και οι δύο τρόποι σωστοί, αλλά στη συνέχεια άλλαξε θέση υποδεικνύοντας ως ορθές μόνο τις απαντήσεις που αφορούσαν στην επίκληση της λογικής. Αυτό προκάλεσε ερωτήματα στους βαθμολογητές, ενώ στα βαθμολογικά κέντρα του Ηρακλείου και της Λαμίας οι διορθωτές αρνούνται να συνεχίσουν τη διόρθωση των γραπτών, ζητώντας από την Επιτροπή Εξετάσεων να ανακαλέσει τη δεύτερη οδηγία. Θεωρούν ότι ως ορθές μπορούν να εκληφθούν δύο απαντήσεις, αρκεί να είναι τεκμηριωμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή