Αγωνία για την εξεταστική του Ιουνίου

Αγωνία για την εξεταστική του Ιουνίου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η εξεταστική του Ιουνίου στα πανεπιστήμια. Από χθες έως και αύριο οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών αποφασίζουν για το εάν θα πειθαρχήσουν στην πρόταση της διοικούσας επιτροπής της ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) για αποχή διαρκείας από τα διδακτικά τους καθήκοντα από την Πέμπτη 1η Ιουνίου. Ηδη, ο σύλλογος διδασκόντων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε χθες αποχή από την Πέμπτη έως και την Τετάρτη 7 Ιουνίου, ενώ για την τύχη της εξεταστικής θα αποφασίσει η Σύγκλητος του ιδρύματος ανάμεσα σε δύο προτάσεις: είτε μεταφορά της τον Σεπτέμβριο είτε παράταση της εξεταστικής τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα, αναμένονται αποφάσεις και από τους φοιτητικούς συλλόγους σε πολλά ιδρύματα για το εάν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις των σχολών. Επίσης, η Πέμπτη προβλέπεται… δύσκολη ημέρα, κυρίως για τους κατοίκους της Αθήνας, αφού, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθούν δύο πορείες από αριστερές φοιτητικές παρατάξεις. H πρώτη το πρωί (προσυγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια) και η δεύτερη το απόγευμα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου σε συνέντευξή της στη NET καταλόγισε εκβιαστικές προθέσεις στους πανεπιστημιακούς, καθώς διαμαρτύρονται για τη μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να θεσμοθετηθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «H ουσία της ιστορίας είναι ότι πρόκειται για μια πίεση, έναν εκβιασμό εις βάρος των παιδιών φυσικά. H κοινωνία τα παρακολουθεί και έχει άποψη» τόνισε η κ. Γιαννάκου. H κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Από την άλλη, και μέσα στην ΠΟΣΔΕΠ υπάρχουν διαφωνίες για την απόφαση υπέρ της αποχής. O αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ και εκπρόσωπος της «Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης», κ. Νικόλαος Σταυρακάκης, τάσσεται υπέρ του διαλόγου. «Είμαστε υπέρ των θεσμικών αλλαγών, καθώς ο νόμος-πλαίσιο του 1982 έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, αλλά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Πρέπει να επανέλθει η ομαλότητα στα πανεπιστήμια, διότι η συνέχιση συμβάλλει στην αποδόμηση του πανεπιστημίου αλλά και πλήττει την εικόνα του στην κοινωνία. Ενα κλειδωμένο πανεπιστήμιο δεν βοηθά σε τίποτα στην αναβάθμισή του» δήλωσε στην  «K»  ο κ. Σταυρακάκης.

Ομως, δεν υπάρχει μόνο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τον Ιούνιο. Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο σε αρκετές σχολές να μη συμπληρωθούν 11 εβδομάδες μαθημάτων, δηλαδή ο ελάχιστος χρόνος διδασκαλίας που απαιτείται εκ του νόμου για να ολοκληρωθεί το εξάμηνο. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΣΔΕΠ έως χθες καταλήψεις είχαν αποφασισθεί σε 167 σχολές από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, οι οποίες αναμένεται να συνεχισθούν και την τρέχουσα εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή