Απειλή παραίτησης για ΕΥΠ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητά του ότι η ΕΥΠ δεν έχει καμιά εμπλοκή στην υπόθεση απαγωγής Πακιστανών επανέλαβε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί το αντίθετο, ο ίδιος θα παραιτηθεί. «Εγώ είμαι στέρεος, οι λοιδορούντες με δεν είναι στέρεοι, το λέω για τα κανάλια υποστήριξης μιας χαμένης υπόθεσης», επισήμανε χαρακτηριστικά. O κ. Πολύδωρας τόνισε ότι δεν αναμειγνύεται στο έργο της Δικαιοσύνης, πρόσθεσε όμως ότι για τον ίδιο ισχύουν στο ακέραιο όσα είπαν στη Βουλή για την υπόθεση οι συνάδελφοί του υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης και Αναστάσης Παπαληγούρας, τα οποία «στήριξα και στηρίζω».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανε εκτενή αναφορά στο πόρισμα για την υπόθεση των απαγωγών, κάνοντας χρήση, όπως δήλωσε, του δημόσιου λόγου για να αμυνθεί στα όσα προσάπτονται στην υπηρεσία στην οποία προΐσταται, αλλά και σε μια σειρά από θεσμούς, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

«Η Δικαιοσύνη προς το παρόν απέκλεισε αυτουργούς δρώντες από την ΕΥΠ. Θεωρεί, χωρίς να στηρίζει, ότι η πράξις εγένετο. Παραθέτει το παράδοξο ότι έχουμε ηθικούς αυτουργούς χωρίς φυσικούς. Παίρνει το ζητούμενο ως δεδομένο», ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. O κ. Πολύδωρας σχολίασε ακόμη και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στο πόρισμα, αναφέροντας ότι ο όρος «απαγωγή» δεν αντιστοιχεί νομικά στα καταγγελλόμενα. «Δεν μεταφέρεις στο δικόγραφο τη δημοσιογραφική ορολογία», κατέληξε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηθικής αυτουργίας των στελεχών της ΕΥΠ, δήλωσε ότι «έχει χαθεί το τεκμήριο της αθωότητας. Καλούνται διοικητής και υποδιοικητές να αποδείξουν την αθωότητά τους, ενώ θα έπρεπε από πλευράς δικαιοσύνης να αποδειχθεί η ενοχή τους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς δηλώνει τόσο σίγουρος ότι οι απαγωγές δεν έγιναν, ο κ. Πολύδωρας εστίασε σε τρία σημεία. Οπως είπε, το κεφάλαιο της ψευδούς καταμήνυσης από τα στελέχη της ΕΥΠ που υποδείχθηκαν ως συμμετέχοντες στις απαγωγές παραμένει ακόμη ανοιχτό. Παράλληλα, ήδη μία πτυχή της υπόθεσης, αυτή που αφορά απαγωγές στα Ιωάννινα, ετέθη στο αρχείο, ενώ ως τρίτο σημείο επικαλέσθηκε την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη και τον συνακόλουθο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών.

Σε μια γενικότερη αναφορά στις προτεραιότητες για το προσεχές διάστημα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι είναι έτοιμα και προωθούνται για κατάθεση στη Βουλή τα νομοσχέδια για την Αγροφυλακή, για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής και για την ΕΥΠ. Τέλος, επισήμανε ότι στην επικείμενη επίσκεψη στο υπουργείο του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή θα συζητηθούν η συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., η αντιμετώπιση του κτιριολογικού και η εφαρμογή εκτεταμένων μέτρων εμφανούς αστυνόμευσης, όπως οι πεζές περιπολίες, οι περιπολίες με δίκυκλα μικρού κυβισμού και τα κινητά Αστυνομικά Τμήματα.

Επονται συλλήψεις για τρομοκρατία

«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας την πρόοδο των ερευνών και τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων, που έκαναν την εμφάνισή τους μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» (Επαναστατικός Αγώνας και Λαϊκή Επαναστατική Δράση). Αφορμή για το σχόλιο αυτό στάθηκε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα, που έκανε λόγο για επικείμενες συλλήψεις. «Ούτε επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω το δημοσίευμα», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «οι δράστες αργά ή γρήγορα θα συλληφθούν».

Πάντως, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφεραν, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ότι δεν έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα κάτι τόσο «θεαματικό» στις έρευνες, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει αισιοδοξία για επικείμενες συλλήψεις. «Ουσιαστικά δουλεύουμε συστηματικά πάνω σε στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, χωρίς να έχει προκύψει από αυτά εκείνη η εξέλιξη που θα έκανε την ειδοποιό διαφορά και θα μας επέτρεπε να προχωρήσουμε στο τελικό βήμα, που είναι η σύλληψη και η παραπομπή στη δικαιοσύνη με αδιάσειστα στοιχεία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από την αξιοποίηση των στοιχείων έχει στενέψει ο κύκλος των πιθανών υπόπτων, με τις υποψίες να επικεντρώνονται σε ένα στενό πυρήνα ατόμων, κυρίως όσον αφορά τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα, που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πιο σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις, με τελευταία την τοποθέτηση βόμβας έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Από την επίθεση αυτή άλλωστε έχουν προκύψει και ορισμένα στοιχεία, στην αξιοποίηση των οποίων επενδύουν πολλά οι διωκτικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή