Η ΕΥΔΑΠ πίνει νερό … στην υγειά μας

Η ΕΥΔΑΠ πίνει νερό … στην υγειά μας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβάσιμη θεωρεί η ΕΥΔΑΠ τη μελέτη που χαρακτηρίζει επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το νερό των δικτύων ύδρευσης. Η μελέτη της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας κατέγραψε την επιβάρυνση του ύδατος από μεγάλα μικροβιακά φορτία και υπερχλωριώσεις, που δημιουργούν μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των πολιτών. Παράλληλα επισήμαινε την ύπαρξη εκτεταμένων αλλοιώσεων στα εμφιαλωμένα νερά, θέμα που ανέδειξε πρόσφατα και η «Κ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΕΥΔΑΠ, «το νερό που διοχετεύεται στην κατανάλωση τηρεί όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ποιότητας και αυτό πιστοποιείται στα πλέον έγκυρα εργαστήρια από εκατοντάδες συστηματικούς καθημερινούς ελέγχους και μετρήσεις σε όλα τα σημεία του δικτύου». Σχετικά με τις αιτιάσεις της μελέτης, για υπερχλωρίωση του νερού, «αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά από τις μετρήσεις των εισιτηρίων σε υπολειμματικό χλώριο». Η ΕΥΔΑΠ καταλήγει ότι «εκφράζονται με ευκολία ατεκμηρίωτες απόψεις που προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία στους πολίτες». Η μελέτη παρουσιάστηκε σε ημερίδα για τη δημόσια υγεία και τους κινδύνους νοσηρότητος, από την Πανελλήνια Ενωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας. Η μελέτη αποδίδει στην κακή ποιότητα του πόσιμου νερού τη μεγάλη αύξηση σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Επίσης επισημαίνει σημαντικές αλλοιώσεις στα εμφιαλωμένα νερά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της συσκευασίας τους και της έκθεσής τους στον ήλιο. Οπως αποκάλυψε η «Κ» σε πρόσφατα ρεπορτάζ, οι πλαστικές φιάλες PET και PVC κρύβουν μακροχρόνιους κινδύνους για την υγεία, καθώς επηρεάζονται από την παρατεταμένη αποθήκευση και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή