Η μάχη κατά του θερμοκηπίου ξεκινά από το σπίτι μας

Η μάχη κατά του θερμοκηπίου ξεκινά από το σπίτι μας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μικροκλίμακα της καθημερινότητας, από τις μεγάλες και όχι ιδιαίτερα επιτυχείς διεθνείς συμφωνίες, προσπαθεί να μεταφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση τη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, με αιχμή τη μεγάλη πρωτοβουλία ενημέρωσης που εγκαινίασε χθες στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας.

Παραθέτοντας μια σειρά πρακτικών συμβουλών που μπορεί να μην ανακαλύπτουν την πυρίτιδα αλλά αν εφαρμοσθούν αναμφίβολα θα φέρουν αποτέλεσμα, η Επιτροπή ελπίζει να κερδίσει αυτή τη μάχη για το μέλλον στο πιο χαμηλό επίπεδο: εκείνο του λεγόμενου «απλού» πολίτη.

Συνολικά εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά της Ευρώπης καταναλώνουν περί το 1/3 της ενέργειας και παράγουν το 1/6 ή το 16% των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει ετησίως η Ενωση, με κάθε έναν Ευρωπαίο να δημιουργεί 11 τόνους τέτοιων αερίων, πρωτίστως δε διοξειδίου του άνθρακα.

Τι μπορεί να γίνει; Οπως παρατηρεί η Επιτροπή, η μείωση κατά έναν βαθμό Κελσίου της θερμοκρασίας σε κάθε σπίτι τον χειμώνα, αποφέρει μείωση 10% στον λογαριασμό θέρμανσης και περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά ετησίως ανά νοικοκυριό. Υπολογίζεται ότι το 70% της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη οφείλεται στη θέρμανση και άλλο ένα 14% στο ζεστό νερό, άρα και μικρές οικονομίες σε αυτό το επίπεδο μπορούν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Δεν είναι μόνο αυτό. Ποιος σβήνει τελείως την τηλεόραση και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιεί; Σχεδόν κανείς, όμως η κατανάλωση που αντιπροσωπεύει το μικρό κόκκινο λαμπάκι που μένει αναμμένο όλη τη νύχτα φθάνει το 40% της συνολικής τους κατανάλωσης ενώ αν ο φορτιστής του κινητού τηλεφώνου μένει μονίμως στην πρίζα, η σπατάλη ρεύματος φθάνει το 95% της συνολικής του κατανάλωσης.

Ατομική… οικονομία

«Ο κόσμος λέει πολλές φορές ότι η ατομική του συμπεριφορά δεν έχει καμία σημασία. Αντίθετα, η άποψή μου είναι: τα νοικοκυριά στην Ε.Ε. ευθύνονται για μεγάλο μέρος των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε. και, κατά συνέπεια, καθένας μας έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στον περιορισμό των εκπομπών. Η επιλογή των σωστών ενεργειών από τον καθένα μας δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται», σημειώνει στην ανακοίνωση του ο κ. Δήμας.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την εξοικονόμηση ενέργειας και της αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι συνολικά 50 και θα αποτελέσουν το αντικείμενο εκτεταμένης ενημερωτικής εκστρατείας σε κάθε κράτος – μέλος. Αφορούν σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας όπως οι προαναφερθείσες και αν και δεν είναι όλες τόσο απλές όσο το πάτημα ενός κουμπιού, έχουν, ιστορικά δύο κοινά χαρακτηριστικά: με ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως η ορθή μόνωση τοίχων δαπέδων και σωληνώσεων ή τα διπλά τζάμια) είναι εύκολο να γίνουν, όμως σχεδόν κανείς μας δεν το κάνει… Και όμως, όπως το θέτει και ο κ. Δήμας «δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή