«Τσιγαροαπαγόρευση» για άτομα κάτω των 18

«Τσιγαροαπαγόρευση» για άτομα κάτω των 18

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– «Θέλεις τσιγάρα; Δείξε μου την ταυτότητά σου».

Ενα γενναίο μέτρο στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του καπνίσματος σε νεαρές ηλικίες δρομολογεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εξετάζει νομοθετικό πλαίσιο για την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων και γενικότερα προϊόντων καπνού σε ανηλίκους. Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο βήμα από τους ειδικούς γιατρούς και μάλιστα σύμφωνα με τους ίδιους άργησε πολύ να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Οπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το υπουργείο προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στην προετοιμασία νομοθετικού-ρυθμιστικού πλαισίου -το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το αργότερο έως το προσεχές φθινόπωρο- που θα στοχεύει πάνω από όλα στη μείωση του ποσοστού ανηλίκων καπνιστών στην Ελλάδα. Κεντρικό σημείο του πλαισίου αυτού είναι η απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού στους ανήλικους και η υποχρεωτική αναγραφή της απαγόρευσης αυτής στα προϊόντα καπνού. Αναφορικά με τον έλεγχο εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, ο υπουργός τόνισε ότι τη σχετική ευθύνη θα έχει η αστυνομία και οι υγειονομικές υπηρεσίες, διευκρίνισε ωστόσο ότι «είναι και θέμα σεβασμού και εφαρμογής του νόμου εκ μέρους των πολιτών».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προωθείται ο εθνικός διάλογος με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων αλλά και εκπροσώπων της βιομηχανίας καπνού, προκειμένου να σχεδιαστεί μία μακροπρόθεσμη και βιώσιμη πολιτική κατά του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι και η θεμελίωση ειδικού Φορέα Ελέγχου Καπνού, υπό την αιγίδα του υπουργείου, που θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση της εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων και την προαγωγή-πρόληψης της δημόσιας Υγείας.

Ερωτώμενος για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,. ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την πρόθεση να ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι καθώς όπως είπε «ο νόμος υπάρχει και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα».

«Η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση, σε σχέση με άλλες χώρες», τόνισε, σχολιάζοντας την απουσία προληπτικής πολιτικής όσον αφορά το κάπνισμα και η οποία έχει αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη επικράτηση της καπνιστικής συνήθειας ειδικά στους νέους, παρά το γεγονός ότι ένας στους δύο ανήλικους που καπνίζει «υποθηκεύει» δύο δεκαετίες της ζωής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι πρόεδροι της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας κ. Νικόλαος Χούλης και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Σταύρος Μπεσμπέας, ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παν. Μπεχράκης, ένας στους τρεις Ελληνες 18 ετών είναι συστηματικός καπνιστής. Το 15% των παιδιών ηλικίας 10 ετών έχει δοκιμάσει τσιγάρο, και το 45% των παιδιών ηλικίας 14 ετών έχει ήδη καπνίσει τουλάχιστον μία φορά. Το κάπνισμα, μεταξύ άλλων, σχεδόν τριπλασιάζει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα (90%) των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, που στην Ελλάδα στοιχίζει τις ζωές 5.000-6.000 ατόμων ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή