ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αργυρό μετάλλιο με 404 γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα

Στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 40 χώρες απ’ όλο τον κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά την ποιότητα των ακτών της. Η χώρα μας κέρδισε φέτος 404 γαλάζιες σημαίες που πιστοποιούν την οργάνωση και την καθαρότητα των ακτών της. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται για ακόμα μια χρονιά η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Χαλκιδική. Απογοητευτική, ωστόσο, παραμένει η παρουσία μας στις μαρίνες, καθώς μόλις πέντε κατάφεραν να βραβευτούν.

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1987 από μια περιβαλλοντική οργάνωση στη Δανία και θεωρείται πλέον διεθνές σύμβολο ποιότητας ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετέχουν. Για να κερδίσει μια γαλάζια σημαία, μια ακτή πρέπει να πληροί 29 κριτήρια που αφορούν την καθαρότητα υδάτων, ακτής και παράκτιου χώρου, την οργάνωση της παραλίας και την παροχή μέτρων ασφαλείας των λουομένων. «Γι’ αυτό το λόγο και πολλές ελληνικές ακτές δεν μπορούν σήμερα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα παρ’ ότι διαθέτουν πεντακάθαρα νερά κολύμβησης», σημειώνει η συντονίστρια του προγράμματος στην Ελλάδα, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κ. Αλίκη Βαβούρη. Το πρόγραμμα υποστηρίζουν το ΥΠΕΧΩΔΕ (που πραγματοποιεί μικροβιολογικές αναλύσεις των νερών κολύμβησης) και η ΚΕΔΚΕ, ενώ χορηγός είναι η Alpha Βank.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αναλυτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες η Ελλάδα έρχεται στη δεύτερη θέση, ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με 404 «γαλάζιες» ακτές (έναντι 383 πέρυσι). Οι περισσότερες από τις γαλάζιες σημαίες βρίσκονται στον νομό Δωδεκανήσου (41), ενώ ακολουθούν Λασίθι, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Σε επίπεδο νησιού η Κρήτη είναι πρώτη με διαφορά (92 γαλάζιες σημαίες) και ακολουθεί Κέρκυρα (32), Ρόδος (31), Λέσβος (12), Κεφαλονιά (10) και Κως (10).

«Πρωταθλητές» στις καθαρές και οργανωμένες ακτές είναι οι Δήμοι Αγίου Νικολάου Λασιθίου (με 24 γαλάζιες σημαίες), Καλλιθέας Ρόδου (με 18 σημαίες) και Σιθωνίας Χαλκιδικής (10 σημαίες), ενώ ακολουθούν οι Δήμοι Λινδίων Ρόδου και Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας.

Από τις 404 ελληνικές ακτές που κέρδισαν φέτος γαλάζια σημαία, οι 50 είναι νέες. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η Σκιάθος με επτά παραλίες και ο Δήμος Κάτω Ολύμπου Λαρίσης με δύο παραλίες. Τρεις επιπλέον γαλάζιες σημαίες απέκτησε ο Δήμος Νέας Κυδωνίας Χανίων και από δύο η Χερσόνησος Ηρακλείου, η Πλατανιά Χανίων και η Λίνδος στη Ρόδο. Αντίστοιχα, από τις 383 περυσινές ακτές, 20 δεν μπόρεσαν να ξανακερδίσουν τη γαλάζια σημαία και 9 δεν υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας.

Πάντως, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στις μαρίνες, καθώς μόλις πέντε πληρούν όλα τα απαραίτητα κριτήρια. Πρόκειται για τις μαρίνες Σάνης και Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, την Ολυμπιακή Μαρίνα στη Λαυρεωτική, τη μαρίνα Ξυλοκάστρου στην Κορινθία και τη μαρίνα Κω.