Αθήνα, μια πόλη σε βαθιά κρίση

Αθήνα, μια πόλη σε βαθιά κρίση

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μια πόλη, η Αθήνα, χάνει σιγά σιγά τα περιαστικά της δάση που καίγονται και οικοπεδοποιούνται, τα πάρκα της που συρρικνώνονται λόγω της σχεδόν ανεξέλεγκτης τσιμεντοκάλυψης και ο αέρας της πλέον βεβαιωμένα σκοτώνει, τότε πρόκειται για μια πόλη σε βαθιά κρίση.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει την Αθήνα έτοιμη να χτυπήσει καμπανάκι συναγερμού. Ο βίος των κατοίκων της έχει γίνει αβίωτος και με δική τους υπαιτιότητα. Στην Ελλάδα χτίζει κανείς όπου κι όπως τον βολεύει. Από το 1884 που άρχισαν οι καταπατήσεις δημόσιας γης, κατακαίμε δάση και χτίζουμε. Αποχαρακτηρίζουμε δασικές εκτάσεις και χτίζουμε (πάνω από 2 εκατ. Ελληνες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια αίτηση στο υπ. Γεωργίας για αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων). Μπαζώνουμε ρέματα (στην Αττική μπαζώσαμε το 60% – 850 χλμ.) και χτίζουμε. Κάνουμε οικόπεδα τους κοινόχρηστους χώρους και χτίζουμε… Αν πριν από 60 χρόνια ήταν οικοδομημένο το 17,7% της έκτασης του Λεκανοπεδίου, σήμερα έχει χτιστεί το 68,5%.

Σήμερα, μέσα σε 544 τ.χλμ στοιβάζονται 4 εκατ. άνθρωποι, 1.500.000 νοικοκυριά, 1.700.000 μαγαζιά και γραφεία σε ένα αδιάκοπο άναρχο μπετόν και κυρίως 2 εκατ. αυτοκίνητα, 2.500 λεωφορεία, 16.000 ταξί, οχήματα που διανύουν όλα μαζί 17.940.000.000 χιλιόμετρα τον χρόνο, πάνω σε 8.600 χιλιόμετρα διπλοπαρκαρισμένων και προβληματικών δρόμων. H ρύπανση, από τις πλέον «βαριές» στην Ε.Ε., ξορκίζεται διά της στρουθοκαμηλικής μεθόδου. Παράδειγμα: ενώ μετακινούμαστε με το Ι.Χ. μας στο κέντρο, μένουμε πλέον στα προάστια -μόνο το 28% των Αθηναίων του ’80 έχουν απομείνει εντός των διοικητικών ορίων πρωτευούσης-, κυρίως στα βόρεια προάστια, παραβλέποντας ότι το φονικό νέφος εδρεύει επίμονα και εκεί.

Δεν χρειάζεται να τρομάξουμε, μόνο να απαιτήσουμε και να συμβάλουμε στην απορρύπανση του αέρα που αναπνέουμε. Να απαιτήσουμε και να συμβάλουμε στη δημιουργία περισσότερου πρασίνου, στη σωτηρία της Αθήνας πριν να είναι πολύ αργά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή