Αποκαλύπτεται ο μηχανισμός της σύλληψης

Αποκαλύπτεται ο μηχανισμός της σύλληψης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το σπέρμα εισέλθει στο σώμα της γυναίκας, αρχίζει η δύσκολη φάση της αποστολής του. Οταν έχεις μήκος μόνο είκοσι μικρών και όταν είσαι τυφλό, το να πλεύσεις 10 έως 12,5 εκατοστά εντός της γυναικείας ατραπού αναπαραγωγής σημαίνει πως πρέπει να μπορείς να ανταγωνιστείς αποτελεσματικά στην πλεύση. Λίγα μόνο σπερματοζωάρια θα μπορέσουν να επιτύχουν, ενώ εκατομμύρια θα πεθάνουν προσπαθώντας.

Το πόσα από αυτά θα μπορέσουν να φθάσουν μέχρι κάποιο ωάριο, αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών ερευνών σχετικού τομέα, από τις οποίες έχουν αποκτηθεί γνώσεις, έχουν απαντηθεί μερικά ερωτήματα και έχουν εξαχθεί μερικά συμπεράσματα τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται τώρα ότι τα σπερματοζωάρια φέρουν χημικές και θερμικές αισθητήριες συσκευές και μπορούν να κολυμπούν με διαφορετικούς τρόπους εξαρτώμενα από το κατά πόσον κολυμπούν προς τα πάνω, προς τη μήτρα ή κολυμπούν στην πηχτή -ιξώδη- διαφανή ζώνη, η οποία περιβάλλει και προστατεύει τον τελικό στόχο, το ωάριο.

Η ελπίδα για μια καλύτερη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων, ιδιαιτέρως για ένα καλύτερο χάπι του επόμενου πρωινού, εναπόκειται σε θεμελιώδη έρευνα από επιστήμονες, όπως ο David Clapham και ο Yuriy Kirichok, η οποία αποκαλύπτει τα μυστικά της ζωής των σπερματοζωαρίων.

Τα σπερματοζωάρια δεν κολυμπούν μόνο κατά τυχαίο τρόπο. Επιδιώκουν να φθάσουν στον στόχο τους, το ωάριο, σαν πύραυλοι αναζήτησης πηγών έκλυσης θερμότητας. Φαίνεται ότι το τμήμα αναπαραγωγής της γυναίκας θερμαίνεται καθώς προσεγγίζονται οι φαλλοπιανοί αγωγοί, είπε ο Kirichok. Επίσης πριν από μερικά χρόνια επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σπερματοζωάρια κολυμπούν από ψυχρότερα μέρη προς θερμότερα.

Αισθητήρες όσφρησης

Ακόμα περισσότερεο εκπληκτική είναι, όπως είπε, η ανακάλυψη ότι το σπέρμα μπορεί να οσφραίνεται. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε περισσότερους από 1.000 διαφορετικούς μοριακούς αισθητήρες όσφρησης που ονομάζονται οσφρητικοί υποδοχείς. Οι περισσότεροι εκφράζονται στη μύτη, αλλά σε έκπληξη των ερευνητών μερικοί υποδοχείς βρίσκονται στα σπερματοζωάρια.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα ποια είναι η χημική ουσία που προκαλεί την έλξη ή εάν και κατά πόσον αυτή προέρχεται από το ωάριο αυτό καθεαυτό ή από κάποια πλησίον περιοχή του γυναικείου σώματος. Ωστόσο, σε πειράματα ανακάλυψαν ότι τα σπερματοζωάρια κολυμπούν προς περιοχές αυξημένων συγκεντρώσεων μιας συνθετικής ουσίας, η οποία ονομάζεται bourgeonal και η οποία, όπως λέει ο Kirichok, μυρίζει άνθη.

Αφού όλα φθάσουν έτσι στους φαλλοπιανούς αγωγούς, με περίπου 15 λεπτών κολύμπι, τα σπερματοζωάρια μπορούν να περιμένουν επί περίπου πέντε ημέρες αναμένοντας να αναδυθεί το ωάριο.

Αυτό όμως δεν αποτελεί το τέλος της όλης εργασίας. Κανονικά η κίνηση της ουράς του σπερματοζωαρίου δεν θα μπορέσει να το μετακινήσει διά μέσου της διαφανούς ζώνης, ενός πηχτού εμποδίου, είπε ο Kirichok. Αυτός και ο Clapham απέδειξαν ότι αυτή η τελευταία δράση εξαρτάται από μια πρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται Cat Sper. Αφού το σπερματοζωάριο φθάσει αρκετά κοντά στο ωάριο αισθάνεται κάτι ο οποίο ενεργοποιεί την Cat Sper, επιτρέποντας σε ιόντα ασβεστίου να εισέλθουν στο σπερματοζωάριο. Το εισερχόμενο ιόν ασβεστίου διεγείρει την έντονη σαν μαστίγιο κίνηση της ουράς του σπερματοζωαρίου που το προωθεί στον τελικό του στόχο.

Οι έρευνες

Ερευνητές εργάζονται τώρα με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας για να αναπτύξουν ένα αντισυλληπτικό, το οποίο θα καταστρέψει το σπερματοζωάριο δεσμεύοντας την Cat Sper. Δεν υπάρχει Cat Sper πουθενά αλλού στο σώμα και επομένως είναι πιθανόν μια γυναίκα να μπορεί να πάρει αυτόν τον αναστολέα χωρίς παρενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή