Πριν γίνουν άστεγοι ήταν φίλοι, γνωστοί ή συνάδελφοί μας

Πριν γίνουν άστεγοι ήταν φίλοι, γνωστοί ή συνάδελφοί μας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανδρας, ετών 47, άγαμος, χωρίς μόνιμη στέγη τα τελευταία τρία χρόνια. Κοιμάται στον δρόμο, ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και τρέφεται κυρίως σε συσσίτια της εκκλησίας και του Δήμου. Αυτό είναι το πορτρέτο του Ελληνα άστεγου, όπως αυτό σκιαγραφείται από έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα», η οποία παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια Ημερίδας με θέμα «άστεγοι στην Ελλάδα: το φαινόμενο και οι προοπτικές αντιμετώπισής του». H έρευνα διεξήχθη το διάστημα από τον Ιούλιο 2005 έως τον Μάιο του 2006 σε δείγμα 200 αστέγων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Νάξο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειονότητα των αστέγων είναι άνδρες (75%) και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 47 έτη.

-Το 10,9% των αστέγων είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το 23,5% έχουν τελειώσει το Λύκειο, το 23% το Γυμνάσιο, το 33,3% το δημοτικό και το 9,3% είναι αναλφάβητοι.

– Ενας στους δύο άστεγους είναι άγαμος, ενώ χωρισμένοι ή σε διάσταση είναι περίπου το 38,5%. Κατά μέσον όρο δηλώνουν ότι έχουν δύο παιδιά, με τα οποία επικοινωνία διατηρούν δύο στους τρεις αστέγους.

-Το 46,5% των αστέγων βρίσκεται στην κατάσταση αυτή για διάστημα από τρία χρόνια και πάνω, ενώ το 37,7% είναι εκτός στέγης διαβίωσης περίπου τον τελευταίο χρόνο.

-Από τους 200 συμμετέχοντες στην έρευνα οι 49 έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης κυρίως λόγω κλοπής/ληστείας (22%) και διακίνησης ναρκωτικών (18%). Για το 11% των αστέγων που έχουν φυλακισθεί αιτία ήταν τα χρέη προς το Δημόσιο και για το 7% η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι συμμετέχοντες στην έρευνα βρέθηκαν χωρίς μόνιμη στέγη, ήταν τα οικονομικά προβλήματα/ χαμηλό εισόδημα (50,3%), η ανεργία (46,4%), η απουσία στήριξης από την οικογένεια (35,4%), το διαζύγιο/χωρισμός (16,6%) και η χρήση ναρκωτικών ή/και αλκοόλ (13,3%). Το 5% των αστέγων δήλωσε και ως αιτία απώλειας μόνιμης στέγης την εξάρτησή του από τον τζόγο.

Τη δύσκολη καθημερινότητα των αστέγων σκιαγραφούν οι απαντήσεις τους σχετικά με τον ύπνο, το φαγητό, και την καθαριότητα. Ενας στους δύο αστέγους δηλώνει ότι το να βρει μέρος για να κοιμηθεί το βράδυ αποτελεί ένα συχνό έως και καθημερινό πρόβλημα. Τα συχνότερα μέρη στα οποία κοιμούνται οι άστεγοι είναι οι εξωτερικοί χώροι και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, ενώ ακολουθούν τα σπίτια φίλων, ξενώνες και οικοτροφεία, ξενοδοχεία, ή οχήματα. Το 38% των αστέγων έχει συχνά έως και καθημερινά δυσκολία στο να βρει κάτι να φάει, ενώ οι κυριότερες πηγές φαγητού είναι τα γεύματα σε ξενώνα και τα συσσίτια της εκκλησίας και του Δήμου. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το 13,4% των αστέγων απάντησε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών έχει καταναλώσει τροφή που βρήκε στον δρόμο, στα σκουπίδια, ακόμα και στη χωματερή…

Σχεδόν καθημερινό πρόβλημα είναι για έναν στους δύο άστεγους το να βρει ένα μέρος να πλυθεί, ενώ όσοι απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι κάνουν μπάνιο κατά μέσον όρο ανά 2,5 ημέρες.

Το 58% των ερωτηθέντων δεν έχει ιατρική κάλυψη

Προβλήματα υγείας δηλώνει μεγάλο ποσοστό των αστέγων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το προφίλ των αστέγων στην Ελλάδα που διενήργησε η MKO «Κλίμακα»:

-Ενας στους δύο αστέγους δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, κυρίως παθολογικά, δερματολογικά, καρδιολογικά και προβλήματα εξάρτησης από ουσίες.

-Το 58% δεν έχει ιατρική κάλυψη από ασφαλιστικό φορέα ή πρόγραμμα υγείας και περίπου ένας στους τρεις αστέγους δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν εύκολα ιατρική βοήθεια όταν τη χρειαστούν.

-Ενας στους τρεις αστέγους δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση αλκοόλ το τελευταίο διάστημα, και η μέση συχνότητα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών είναι μία φορά ανά τέσσερις ημέρες.

-Το 14% των αστέγων έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών το τελευταίο διάστημα. Από αυτούς, το 54% θεωρεί ότι έχει πρόβλημα εξάρτησης, και το 33% έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή