Για ποιους θα ανοίξουν οι πόρτες

Για ποιους θα ανοίξουν οι πόρτες

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον homo universalis του 21ου αιώνα μοιάζει να ζητούν οι μεγάλες επιχειρήσεις για τις προσλήψεις τους. Ο ιδανικός εργαζόμενος για τις μεγάλες πολυεθνικές είναι πολυπράγμων και υπερταλαντούχος, φορτωμένος όχι μόνο με πλήθος πτυχία, αλλά και φαντασία, χαρακτήρα, ικανότητες. Ενα άτομο που πέραν του αντικειμένου του, γνωρίζει ξένες γλώσσες και ξέρει να χρησιμοποιεί υπολογιστές, που είναι δυναμικό και συνεργάσιμο, προσαρμοστικό και ευέλικτο, αντέχει κάτω από την πίεση, είναι δημιουργικό, φιλόδοξο και… και… και… και…

Μια μικρή «επιτομή» προσόντων πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος υπάλληλος σε έναν πολυεθνικό όμιλο, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε σε μια πρόσφατη διημερίδα που οργάνωσε ο εκπαιδευτικός όμιλος Οριον-ΙdeF και στην οποία ήλθαν σε επαφή εκπρόσωποι 12 γαλλικών πολυεθνικών ομίλων και Ελληνες πτυχιούχοι. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων νέων ήταν σίγουρα δικαιολογημένο, καθώς οι όμιλοι αυτοί προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για μια φιλόδοξη επαγγελματική σταδιοδρομία και με πολύ καλές αποδοχές. Το περιβάλλον των υψηλών απαιτήσεων δεν μπορεί, όμως, να κρύψει και τις… σκοτεινές του πλευρές: το εργασιακό άγχος, την ανασφάλεια, τον φόβο της μη ικανοποίησης των προσδοκιών, τον έντονο ανταγωνισμό. Πτυχές που πολλές φορές μπορούν να φέρουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η άποψη των εταιρειών

Ας δούμε, όμως, τι λένε οι εταιρείες για τον σύγχρονο εργαζόμενο. Το πρώτο και κύριο που ζητούν οι εκπρόσωποί τους είναι ότι ο σύγχρονος εργαζόμενος πρέπει να έχει ανοιχτούς ορίζοντες. Είναι ενδεικτική η συμβουλή της κ. Σιλβί Ζίκος, διευθύντριας ανθρωπίνου δυναμικού στον χρηματοοικονομικό όμιλο Cetelem -θυγατρικής της τράπεζας BNP- ότι ο κάθε νέος πρέπει να έχει το υπόβαθρο να «στέκεται» εργασιακά σε όλες τις αγορές – ακόμη και εκτός της χώρας του. Και αυτό διότι έχουν αναπτυχθεί νέες αγορές ανά τον κόσμο και η κινητικότητα και η προσαρμοστικότητα είναι πολύ βασικές δεξιότητες στο σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο εργασιακό περιβάλλον. Συμβούλεψε, μάλιστα, τους νέους ότι είναι καλό να επιδιώξουν την παραμονή στο εξωτερικό -ίσως και για σπουδές- για να γνωρίσουν και άλλες κουλτούρες.

Αυτό καταδεικνύει και το πρώτο λάθος, που κάνουν πολλοί νέοι σήμερα, και το οποίο εν πολλοίς οφείλεται και στον προσανατολισμό της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: την έντονη εξειδίκευση από τις προπτυχιακές σπουδές.

Η «ευελιξία και η προσαρμοστικότητα» που ζήτησε η διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού της πολυεθνικής Fnac κ. Ειρήνη Σειραδάκη, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από πτυχιούχους με απολύτως εξειδικευμένες γνώσεις. Σίγουρα, ένα από τα απαραίτητα εφόδια -μαζί με τη γνώση ξένων γλωσσών και τη χρήση υπολογιστών- είναι ένας ακαδημαϊκός τίτλος σχετικός με το αντικείμενο της επιχείρησης. Ομως, η απόλυτη εξειδίκευση στο πρώτο πτυχίο στενεύει τους ορίζοντες. Ετσι, πολλά στελέχη του τομέα ανθρωπίνων πόρων στις επιχειρήσεις βλέπουν πολύ πιο θετικά έναν υποψήφιο που διαθέτει πρώτο πτυχίο σε έναν ευρύ επιστημονικό τομέα και ένα μεταπτυχιακό τίτλο εξειδίκευσης.

Νέοι με προσωπικότητα

«Να κυνηγάτε τις προκλήσεις, να παίρνετε πρωτοβουλίες, να διαθέτετε κριτική σκέψη» ήταν η συμβουλή της υπεύθυνης προσλήψεων και ανθρωπίνου δυναμικού κ. Χριστίνα Κριτσιδήμα από την Geniki Bank, η οποία αναζητούσε πίσω από πτυχία και τίτλους αποτυπωμένους στο βιογραφικό, την προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου. Αλλωστε, ένα νέο στοιχείο στην εικόνα και τις απαιτήσεις για το στέλεχος μιας εταιρείας είναι ότι έχει πλέον ξεπερασθεί το μοντέλο του «γιάπη» της δεκαετίας του ’80.

Δεν απαιτείται πλέον στείρα «υποταγή» σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο εργαζομένου (που ξεκινά από τα ομοιόμορφα ρούχα και καταλήγει στις πανομοιότυπες ιδέες), αλλά η ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε εργαζομένου, μέσα στο πλαίσιο βέβαια που θέτει η εταιρεία, αλλά και το προϊόν που «πουλά». «Η υπευθυνότητα, ο επαγγελματισμός, η δυνατότητα ανάπτυξης σχέσεων με τον πελάτη είναι σίγουρα πολύ σημαντικά προσόντα για ένα στέλεχός μας, που θέλει να επιτύχει στην καριέρα του», τόνισε με νόημα εκπρόσωπος τεχνολογικού ομίλου. Και βέβαια η διορατικότητα είναι ένα βασικό προσόν για όλους τους υποψηφίους. Και είναι χρήσιμη ακόμη και σε θέματα οικονομικών διεκδικήσεων.

Για του λόγου το ασφαλές, ενδεικτική είναι η προτροπή της διευθύντριας ανθρωπίνου δυναμικού του ομίλου τροφίμων Carrefour: «Αποφύγετε την παγίδα του μισθού. Μια θέση που σας δίνει λίγο περισσότερα χρήματα χωρίς όμως προοπτικές εξέλιξης, δεν είναι καλύτερη από μια θέση που θα σας επιτρέψει να εξελιχθείτε, και κατά συνέπεια να κερδίζετε περισσότερα στο άμεσο μέλλον».

Τα έχετε όλα αυτά τα προσόντα; Αν νομίζετε πως ναι, οπλιστείτε με θάρρος, «βάλτε» το δικό σας, προσωπικό χαμόγελο και χτυπήστε την πόρτα των εταιρειών. Ο τολμών νικά!

Υποψήφιοι χαμένοι… στα πτυχία

Χαμένοι στα επαγγελματικά… αδιέξοδα όπου οδηγεί το πτυχίο τους είναι οι απόφοιτοι θεωρητικών σπουδών. Αυτό καταδεικνύει η συμμετοχή τους στην ημερίδα, στην οποία αποτέλεσαν την ισχυρή πλειονότητα, αλλά και το γεγονός ότι κατέθεσαν βιογραφικά για θέσεις εντελώς άσχετες του αντικειμένου σπουδών τους.

Πιο συγκεκριμένα, η καταγραφή (με βάση το πρώτο πτυχίο) έδειξε ότι από τα 800 άτομα που συμμετείχαν, το 14% είχε πτυχίο του Παντείου Πανεπιστημίου, το 11% Φιλοσοφικής – Φιλολογίας. Επίσης, το 30% ήταν πτυχιούχοι ξενόγλωσσων φιλολογιών – εύλογο, λόγω του πολυεθνικού χαρακτήρα των ομίλων, όπου οι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες. Συνολικά, οι απόφοιτοι θεωρητικών σχολών ήταν το 55%. Βέβαια, δεν έλειψαν οι πτυχιούχοι νομικών σπουδών (16%), οικονομικών σχολών (το 8% ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου και το 6% ΤΕΙ) και πολυτεχνείων/ φυσικομαθηματικών (2%).

Εντυπωσιακό είναι ότι το 65% των πτυχιούχων θεωρητικών σχολών κατέθεσαν τα βιογραφικά τους σε εταιρείες, με στόχο να μην αφήσουν καμία ευκαιρία για εργασία να πάει χαμένη, έστω κι αν οι θέσεις αφορούσαν τον τραπεζικό – χρηματοπιστωτικό τομέα, τον ξενοδοχειακό – τουριστικό κλάδο, τεχνολογικούς κλάδους, αλλά και το εμπόριο. Αλλωστε, έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι στο δύσκολο τοπίο της αγοράς εργασίας το πρώτο πτυχίο αποτελεί βάση και η περαιτέρω εξειδίκευση δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Πολλοί, μάλιστα, ζητούσαν πληροφορίες για σπουδές στο εξωτερικό σε αντικείμενο «περιζήτητο» στην αγορά εργασίας. Τέλος, ενδεικτικό της αγωνίας των νέων Ελλήνων για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι ότι το 35% όσων συμμετείχαν στη διημερίδα ήταν πρωτοετείς, δευτεροετείς ή τριτοετείς φοιτητές. Οι υπόλοιποι ήταν τελειόφοιτοι (33%), πτυχιούχοι (21%), κάτοχοι μεταπτυχιακού (4%) ή εργαζόμενοι και σπουδαστές άλλων εκπαιδευτικών δομών (7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή