H Κασσάνδρα πληγή όλης της Ελλάδας

H Κασσάνδρα πληγή όλης της Ελλάδας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια απο τις μεγαλύτερες καταστροφές στο οικοσύστημα της χώρας, οι επιπτώσεις της οποίας θα πλήξουν καίρια ένα απο τα ισχυρότερα και πλεον προβεβλημένα διεθνώς τουριστικά μας κέντρα, συντελείται απο το απόγευμα της Δευτέρας στα παράλια της Χαλκιδικής.

Η πανέμορφη χερσόνησος της Κασσάνδρας, στολίδι του Βορείου Αιγαίου και πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων παραθεριστών, καίγεται παραδομένη στις φλόγες πυρκαγιάς, τα αίτια της οποίας πρόκειται να ερευνηθούν όταν με το καλό σβηστεί. Ενας πρώτος, ανεπίσημος απολογισμός των ζημιών, χθες το βράδυ προκαλεί σοκ: τουλάχιστον 50.000 στρέμματα πευκοδάσους καμένα, δυο νεκροί -ενας υπεστη καρδιακή προσβολή και ο άλλος πνίγηκε στη θάλασσα προσπαθώντας να γλιτώσει απο τις φλογες- δεκάδες άτομα με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, τουλάχιστον ογδόντα εξοχικές κατοικίες κατεστραμμένες. Και η αγωνία εντεινόταν για το τι θα ξημερώσει σήμερα, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνέχιζε το καταστρεπτικό της έργο. Οι αρχές έσπευσαν με όσα επιγεια μέσα διέθεταν -τα αεροπλάνα πέταξαν το πρωί- να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, αλλά από νωρίς φάνηκε ότι η μάχη ήταν άνιση.

Διαπιστώθηκε την κρίσιμη ώρα ότι απουσίαζε ο εκ των προτέρων σχεδιασμός για μια τέτοια δύσκολη στιγμή, μολονότι ήταν γνωστό, από μέρες πριν, ότι επίκειντο «επιθετικά καιρικά φαινόμενα». Σε επίπεδο θωράκισης αποτέλεσε οδυνηρή έκπληξη η διαπίστωση ότι δεν είχαν διανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες για να αναχαιτιστεί η φωτιά και δασικοί δρόμοι που θα διευκόλυναν πυροσβέστες και οχήματα να προσεγγίσουν δύσβατες περιοχές. Το επισήμαναν δασολόγοι στην «Κ», το δήλωσε ο νομάρχης Χαλκιδικής κ. Αργύρης Λαφαζάνης που το απέδωσε στην έλλειψη κονδυλίων. Η όλη επιχείρηση, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες που θεωρούνται και οι κρισμότερες για την εξέλιξη μιας τέτοιας προσπάθειας, εμφάνισε συμπτώματα ανοργανωσιάς και έλλειψης συντονισμού. Ανθρωποι και οχήματα κινούνταν κατά κανόνα χωρίς σχέδιο με εμφανή στοιχεία πανικού τον οποίο επέτειναν οι πιέσεις αλλόφρονων κατοίκων που έτρεχαν να σωθούν ή άλλων οι οποίοι στη θέα των φλεγόμενων ή απειλούμενων σπιτιών τους διεκδικούσαν δικό τους πυροσβεστικό όχημα για να τα προστατεύσουν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρώτο συντονιστικό όργανο συγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί γύρω στα μεσάνυχτα, όταν η φωτιά έκαιγε ήδη από τις έξι το απόγευμα.

Ανεξέλεγκτα μέτωπα

Σε αυτές τις συνθήκες και με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου τα πύρινα μέτωπα κινούνταν ανεξέλεγκτα προς τα παραθεριστικά κέντρα Πολύχρονου, Χανιώτης, Πευκοχωρίου, Νέας Σκιώνης και Κρυοπηγής καταστρέφοντας ό,τι συναντούσαν στο διάβα τους, ενώ πυκνοί καπνοί σκέπαζαν την περιοχή, όπου τούτη την εποχή παραθερίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ημεδαποί και αλλοδαποί.

Μέσα στη νύχτα άνθρωποι εγκατέλειπαν όπως όπως και χωρίς ουσιαστική καθοδήγηση και βοήθεια ξενοδοχεία και διαμερίσματα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο και χιλιάδες λουόμενοι έτρεχαν πανικόβλητοι στις παραλίες απ’ όπου τους παρελάμβαναν φουσκωτά σκάφη, βάρκες και καΐκια για να τους μεταφέρουν στα Νέα Μουδανιά ή απέναντι στη Σιθωνία.

Ολη την ημέρα χθες συνέρρεαν στη Χαλκιδική, η οποία εν τω μεταξύ από τα ξημερώματα είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οχήματα και έμψυχο υλικό από τη Μακεδονία και τη Θράκη, για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο βομβάρδιζαν τα μέτωπα της φωτιάς.

Οπως συμβαίνει δε σε τέτοιες περιπτώσεις, πάσης φύσεως επίσημοι και αξιωματούχοι έσπευσαν στη δοκιμαζόμενη περιοχή να δηλώσουν παρόντες και συμπαραστάτες ή, κάποιοι, να αποδώσουν από τώρα ευθύνες.

Ανθρώπινο χέρι έβαλε αυτή τη φωτιά που τραυμάτισε βαριά το καταπράσινο τοπίο μετατρέποντας σε κρανίου τόπο ένα υπέροχο πευκοδάσος το οποίο σε συδυασμό με τις καταγάλανες θάλασσες δημιουργούσε έως προχθες ειδυλλιακό περιβάλλον για διακοπές;

Οι συνήθεις βιαστικοί έβγαλαν αμέσως πόρισμα αποδιδοντάς τη σε έργο εμπρηστών. Αλλοι πάλι λένε ότι προήλθε από κεραυνούς που προκλήθηκαν στη διάρκεια καταιγίδας, ενώ κάποιοι υποπτεύονται ότι μπορεί να προήλθε και από ανάφλεξη σκουπιδιών που αποθέτουν οι ιδιοκτήτες εξοχικών στις πλαγιές του βουνού. Σε κάθε περίπτωση, τα αίτια θα κληθούν να διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές. Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το περιβάλλον και ο αιμοδότης της τοπικής οικονομίας τουρισμός, θα κάνουν χρόνια να συνέλθουν από αυτήν την καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή