Δωρεάν οι μετακινήσεις αύριο

Δωρεάν οι μετακινήσεις αύριο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 35 φορές λιγότερους ρύπους ανά επιβάτη παράγει ένα λεωφορείο σε σχέση με ένα Ι.Χ., ενώ το μεταφορικό έργο ενός τρόλεϊ αντιστοιχεί σε περίπου 50 Ι.Χ. χωρίς να μολύνει καθόλου το περιβάλλον. Τα παραπάνω στοιχεία δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα η αυριανή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο να βρίσκει την Αθήνα μποτιλιαρισμένη και την επιβατική κίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθηλωμένη στο 41%, τη στιγμή που στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι οι μετακινήσεις που πραγματοποιούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς να ξεπεράσουν κατά πολύ το 50%.

Τα στοιχεία της Ε.Ε. καταδεικνύουν αύξηση 105% των Ι.Χ. στην Ελλάδα από το 1990 έως το 2004. Για ραγδαία αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων κάνει λόγο και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, που επισημαίνει ότι οι μεταφορές στην Ελλάδα καταλαμβάνουν το 38% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης της χώρας.

Με αφορμή την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης εγκαινίασε χθες το πιλοτικό πρόγραμμα «έξυπνων» στάσεων. Πρόκειται για μια λειτουργία του συστήματος τηλεματικής, που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους επιβάτες, καθώς και ενημερωτικά μηνύματα. Παράλληλα από σήμερα τίθεται σε λειτουργία η νέα κυκλική λεωφορειακή γραμμή 245 Πολυτεχνειούπολη – Νέος Κόσμος, η οποία προσφέρει περιφερειακή εξυπηρέτηση συνδέοντας τον συγκοινωνιακό κόμβο του Νέου Κόσμου (σταθμοί μετρό και τραμ) και το Παγκράτι, με την Πανεπιστημιούπολη, κεντρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας και την Πολυτεχνειούπολη. Τέλος λόγω της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο όλες οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι δωρεάν, από απόψε τα μεσάνυχτα έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή