Ενταση, προσαγωγές και συλλήψεις

Ενταση, προσαγωγές και συλλήψεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σημερινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή να καλλιεργεί… προσδοκίες, αλλά και να εστιάζει στα βήματα προόδου στην εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε χθες το πρώτο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς. Περίπου 2.500 δάσκαλοι, καθηγητές, αλλά και εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας με παλμό, τον οποίο δεν έκαμψε ούτε η ξαφνική νεροποντή. Από την άλλη, η διαδήλωση στιγματίστηκε από τα μικροεπεισόδια των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ειδικότερα, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγηθεί το επίδομα των 103 ευρώ στους εκπαιδευτικούς, αλλά και με την υλοποίηση από τη φετινή σχολική χρονιά ορισμένων από τα πάγια αιτήματα των εκπαιδευτικών (όπως η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα) συναντάται σήμερα η υπουργός Παιδείας με τον πρωθυπουργό. Πάντως, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος δεν είναι ικανοποιημένη από τη σταδιακή -μέσα σε τρία χρόνια- χορήγηση του επιδόματος των εκπαιδευτικών και, όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Μπράτης, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την απεργία. Ευνοϊκό θεωρεί ο κ. Μπράτης το γεγονός ότι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, η συμμετοχή στην απεργία ξεπερνά το 70% κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα. Κρίσιμες, πάντως, είναι και οι δύο τελευταίες ημέρες της απεργίας -σήμερα και αύριο- κατά τις οποίες η μείωση της συμμετοχής είναι βέβαιη.

Από την άλλη, ενθαρρυντικά μηνύματα έλαβε η ΔΟΕ από το χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο. «Μαριέττα είσαι ανεπαρκής / με την απεργία μας θα επιμορφωθείς» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο στην πορεία, η οποία πάντως δεν είχε ειρηνικό τέλος. Οι διαδηλωτές στο ύψος της Βουλής επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ώστε να προχωρήσουν προς το Μέγαρο Μαξίμου και να επιδώσουν ψήφισμα στον πρωθυπουργό. Προκλήθηκε ένταση, η οποία οξύνθηκε όταν ομάδα περίπου 100 ατόμων (προερχόμενα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο) επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με ξύλα, πέτρες και μπουκάλια. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ η κατάληξη των επεισοδίων ήταν εννέα άτομα να προσαχθούν στην Αστυνομία εκ των οποίων δύο συνελήφθησαν για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις. Η ΔΟΕ κατήγγειλε τα επεισόδια κάνοντας λόγο για «παροξυσμό αδιαλλαξίας και αυταρχισμό» καθώς και για «σκηνές αστυνομικού κράτους άλλων εποχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή