Η καρδιά μάς προειδοποιεί, εμείς δεν ακούμε

Η καρδιά μάς προειδοποιεί, εμείς δεν ακούμε

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άγνοια των πολιτών για τα συμπτώματα ενός καρδιακού επεισοδίου και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους των πόλεων έχει αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με έμφραγμα να χάνει τη ζωή του πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Οπως τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας με αφορμή την 24η Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι καθηγητές Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο αναπλ. καθηγητής κ. Ιωάννης Λεγάκης, και οι καρδιολόγοι κ. Ευάγγελος Ματσάκας και Εμμανουήλ Βαβουρανάκης το 40% των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου φτάνει καθυστερημένα στο νοσοκομείο με μέσο χρόνο μεταξύ της έναρξης του επεισοδίου και της προσέλευσης στο νοσοκομείο τα 260 λεπτά, ενώ το 20% των εμφραγματιών καταλήγουν πριν προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο. Βασική αιτία για την καθυστέρηση, εκτός από το κυκλοφοριακό είναι και το έλλειμμα ενημέρωσης για τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την έναρξη ενός επεισοδίου με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος έως ότου ξεκινήσει η διακομιδή του εμφραγματία. Οπως τόνισαν οι ειδικοί, τα κύρια συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι ο πόνος στο στήθος που μπορεί να επεκτείνεται στην πλάτη, το χέρι και τον τράχηλο και εφίδρωση. Επιπλέον στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί και πόνος στο στομάχι.

Αντίθετα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση των ασθενών εντός των νοσοκομείων αφού τα ποσοστά θνησιμότητας για όσους φτάνουν στο νοσοκομείο έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Η θνητότητα μεταξύ των ανδρών ασθενών με έμφραγμα έχει «πέσει» από 8,7% που ήταν το 1995 σε 6,7% το 2005, και μεταξύ των γυναικών από 17% σε 10%.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς θέτει το ερώτημα «Πόσο νέα είναι η καρδιά σας;» και είναι αφιερωμένη στην υιοθέτηση συγκεκριμένου τρόπου ζωής, δηλαδή υγιεινής διατροφής, άσκησης, αποφυγής του καπνίσματος και ρύθμισης παραγόντων όπως η υπέρταση, η χοληστερίνη κ.ά. Ειδικά για την άσκηση οι ειδικοί τόνισαν ότι ακόμα και η άνοδος σκάλας, αντί για ανελκυστήρα, ή το βάδισμα σε κοντινές αποστάσεις μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 25%.

Χοληστερίνη και παιδιά

Από την παιδική ηλικία πρέπει να γίνονται εξετάσεις για χοληστερίνη προκειμένου να διαγνωσθεί εγκαίρως η πάθηση και να ξεκινήσει η θεραπεία της. Σε περίπτωση που η τιμή της χοληστερίνης ενός παιδιού είναι υψηλή αλλά εντός των ορίων (κάτω από 200 mg/DL), τότε θα πρέπει να παρακολουθείται ανά πενταετία, ενώ σε περίπτωση που η τιμή της χοληστερίνης ξεπερνά τα όρια θα πρέπει να ξεκινά η θεραπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή