Χωρίς ενόχους η κατάρρευση της «Φαράν»

Χωρίς ενόχους η κατάρρευση της «Φαράν»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σκεπτικό ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν είχαν ούτε γνώση ούτε ευθύνη για τις ατέλειες του κτιρίου της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο τους έκρινε αθώους κατά πλειοψηφία.

Οι δύο ιδιοκτήτες Μάριος – Παναγιώτης Κάτσικας και Νίκος Κάτσικας είχαν πρωτοδίκως καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών ο πρώτος και 2 ετών και 2 μηνών ο δεύτερος, ύστερα από μετατροπή της ανθρωποκτονίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Στο εργοστάσιο της ΦΑΡΑΝ, το οποίο κατέρρευσε στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, είχαν χάσει τη ζωή τους οκτώ εργαζόμενοι. «Αισθάνομαι μεν δικαιωμένος για την αθώωσή μου, την οποία και περίμενα, δεν παύω όμως να είμαι στενοχωρημένος για την απώλεια αυτών των ανθρώπων. Είναι κάτι που πάντα θα με κατατρέχει» είπε μετά την ετυμηγορία ο Μάριος Κάτσικας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης δεν είχε δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής.

Υπόθεση Ρικομέξ

Στο μεταξύ, σε έντονα φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε χθες η δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση της Ρικομέξ, όπου είχαν σκοτωθεί 39 άτομα.

Τα πνεύματα στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου οξύνθηκαν όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, του αρχιτέκτονα Νίκου Σχολίδη και του πολιτικού μηχανικού Αλέξανδρου Δόβα, υπέβαλαν ένσταση ζητώντας την αποβολή της πολιτικής αγωγής από την ακροαματική διαδικασία για νομικούς λόγους, αίτημα που όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν να παραστούν για την υποστήριξη της κατηγορίας, παρότι έχουν εξαντληθεί στα αστικά δικαστήρια ορισμένες απαιτήσεις των οικογενειών των θυμάτων για αποζημίωση.

Η δίκη διεκόπη χωρίς να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό των συγγενών των θυμάτων. «Παρακωλύοντας τη διαδικασία δεν σέβονται τον πόνο μας. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον η αποζημίωση, αλλά η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων» είπε στην «Κ» η Ζωή Χατζηδημητρίου, η οποία είχε χάσει τον σύζυγό της στα συντρίμμια του εργοστασίου της Ρικομέξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή