Δεσμεύτηκαν ως ακατάλληλοι 550 τόνοι τροφίμων

Δεσμεύτηκαν ως ακατάλληλοι 550 τόνοι τροφίμων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων κρίθηκαν ακατάλληλες και απαγορεύτηκε η εισαγωγή στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και χθες περίπου 549 τόνοι προϊόντων κυρίως ψαριών αλλά και ρυζιού και ξηρών καρπών δεσμεύτηκαν επειδή δεν συνοδεύονταν με τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή επειδή κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση.

Πρόκειται για 250.000 κιλά κατεψυγμένες σαρδέλες από Μαρόκο, 75.000 κιλά συνολικά -τρία φορτία- κατεψυγμένου μπακαλιάρου από Καναδά, 24.665 κιλά συνολικά -δύο φορτία- ψαριών κατεψυγμένων από Ναμίμπια, 48.042 κιλά χταπόδια κατεψυγμένα από Χιλή, 17.600 κιλά ψάρια κατεψυγμένα από Ρωσία που δεν συνοδεύονταν από τα κατάλληλα πιστοποιητικά ώστε να μπορούν οι αρμόδιες αρχές να πιστοποιήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Εξάλλου 19.260 κιλά μεταποιημένων τροφών για ζώα συντροφιάς από ΗΠΑ και 5 κιλά κονσέρβες ψαριών ιδίας προέλευσης δεν έφεραν όπως ορίζει η νομοθεσία υγειονομικό πιστοποιητικό. Ακόμα, 20.830 κιλά φιλέτα ψαριών κατεψυγμένα από Βιετνάμ, απορρίφθηκαν κατά την εισαγωγή τους εξαιτίας της ανίχνευσης της ουσίας «πράσινο» του μαλαχίτη. Πρόκειται για κτηνιατρικό φάρμακο το οποίο ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή ρυζιού από το Πακιστάν -δύο φορτία 27.280 κιλών- καθώς περιείχε έντομα ενώ σε φορτίο 24.000 κιλών από την ίδια χώρα ανιχνεύτηκαν αφλατοξίνες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Εντομα βρέθηκαν και σε 21.500 κιλά ρύζι από την Ινδία. Αυξημένη ποσότητα αφλατοξινών τοξική ουσία που οφείλεται στις κακές συνθήκες συντήρησης ανιχνεύτηκαν εξάλλου σε 8.000 κιλά φουντουκιών από Τουρκία και σε 12.740 κιλά φουντουκόψιχα από την ίδια χώρα.

Οι συγκεκριμένες ποσότητες των τροφίμων κατασχέθηκαν στα σημεία εισόδου εκτελωνισμού των προϊόντων (ΣΥΚΕ) και όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός «η συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή