Συναγερμός από κρούσματα ελονοσίας

Συναγερμός από κρούσματα ελονοσίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ελονοσία έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων, οι επτά Ινδοί λαθρομετανάστες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Σύρου.

Τα νέα για τους λαθρομετανάστες που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό έγιναν γνωστά προχθές αργά το βράδυ, ενώ το γεγονός είχε θέσει σε επιφυλακή τις αρμόδιες υγιειονομικές αρχές που ερευνούσαν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό του να είχαν προσβληθεί οι ασθενείς από γρίπη των πτηνών. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα των ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων κατέδειξαν ότι οι λαθρομετανάστες έχουν προσβληθεί από ελονοσία ή δάγκειο πυρετό, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του πολύμηνου ταξιδιού με πλοίο στην Ελλάδα μέσω της Αφρικής. Σημειώνεται ότι τόσο η ελονοσία όσο και ο δάγκειος πυρετός δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά η μετάδοσή τους γίνεται με μολυσμένα κουνούπια και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπουργείου Υγείας «το όλο συμβάν δεν συνιστά με κανένα τρόπο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας».

Ειδικότερα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου «φιλοξενείται» στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Σύρου ομάδα λαθρομεταναστών από την Ινδία. Από τις καθιερωμένες εξετάσεις που διενεργούν γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ, διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας είχε υψηλό πυρετό και κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας για ειδικές εξετάσεις, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι είχε προσβληθεί από μολυσματική ασθένεια. Ωστόσο, σταδιακά άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα λοιμώδους νοσήματος -κυρίως υψηλό πυρετό- και άλλα άτομα της συγκεκριμένης ομάδας των λαθρομεταναστών. Αυτήν τη στιγμή επτά λαθρομετανάστες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σύρου εκ των οποίων οι πέντε εμφανίζουν πυρετό, ηπατομεγαλία /σπληνομεγαλία, αναιμία κ. ά. και οι δύο τοπική δερματική λοίμωξη.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη ξανά στη Σύρο, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την υπόθεση και να συντονίσει τις ενέργειες. Ελήφθησαν βιολογικά δείγματα από τους ασθενείς μετανάστες τα οποία απεστάλησαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για έλεγχο μιας σειράς τροπικών νοσημάτων που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα που εμφάνισαν οι ασθενείς. Οπως αναφέρει σε ανακοινωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ «τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων συνηγορούν υπέρ της διάγνωσης ελονοσίας ή και δάγκειου πυρετού και αναμένονται τα πλήρη αποτελέσματα εντός των προσεχών ημερών. Τονίζεται, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις γρίπης των πτηνών και η ειδική εξέταση για πανώλη ήταν αρνητική». Η κατάσταση της υγείας των νοσηλευόμενων λαθρομεταναστών είναι καλή και έχει ξεκινήσει ήδη η ειδική αγωγή αντιμετώπισης της ελονοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή