Ταΐζουν τα άλογα όταν γεράσουν, δεν τα σκοτώνουν

Ταΐζουν τα άλογα όταν γεράσουν, δεν τα σκοτώνουν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την άνοιξη του 2005 με το λιώσιμο του χιονιού στα βουνά του Σουλίου στην Ηπείρο, αποκαλύφθηκε ένα μακάβριο θέαμα: δεκάδες κουφάρια αλόγων, που είχαν πεθάνει από το δριμύ ψύχος του χειμώνα, εντοπίστηκαν διάσπαρτα.

Λίγα άλογα επέζησαν -έχουν καταμετρηθεί γύρω στα εξήντα- της τότε πρωτοφανούς για τα τοπικά δεδομένα παγωνιάς και εξακολουθούν να ομορφαίνουν το οροπέδιο της οριογραμμής μεταξύ των νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Οι αρχές, ευαισθητοποιημένες από την τραγωδία, την οποία έφερε στο φως η «Κ», δραστηριοποιούνται για τη διάσωσή τους εντάσσοντας τα άλογα στα… ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).

Μάλιστα συντάχθηκαν ήδη μελέτες ύψους 150.000 ευρώ, οι οποίες προβλέπουν την κατασκευή σύνθετων συγκροτημάτων αποτελούμενων από στέγαστρα, χορταποθήκες και συστήματα ποτισμού, ώστε κατά την περίοδο του βαρύ χειμώνα να βρίσκουν στέγη, τροφή και νερό τα μικρά κοπάδια των αδέσποτων αλόγων.

Οπως λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Τάκης Μπαλτογιάννης, το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στον μήνα.

«Τον περασμένο χειμώνα τοποθετήσαμε μπάλες με χορτάρι σε διάφορα σημεία και ταυτόχρονα παρακολουθήσαμε τις κινήσεις τους. Πράγματι πλησίασαν και κατανάλωσαν την τροφή. Με βάση τη συμπεριφορά τους επιλέξαμε τις τοποθεσίες που θα φτιαχτούν τα στέγαστρα και πιστεύουμε ότι τον χειμώνα θα καταφεύγουν εκεί τα άλογα».

Από την πλευρά του ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας Σουλίου κ. Βαγγέλης Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ευαισθητοποίηση και άμεση κινητοποίηση των αρχών για τη διάσωση των αλόγων. «Στα σχέδιά μας είναι η προστασία της πλούσιας πανίδας και της χλωρίδας», είπε.

Τα άλογα του Σουλίου ανήκουν σε μια σπάνια φυλή και αποτελούν απομεινάρια της νομαδικής κτηνοτροφίας. Μικρές ομάδες έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της ορεινής Πίνδου, πλην όμως δεν υπάρχει σαφής εικόνα των πληθυσμών που έχουν απομείνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή