Το τσιμέντο θα πνίξει τους Αγίους Πάντες

Το τσιμέντο θα πνίξει τους Αγίους Πάντες

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή των κατοίκων των Αμπελοκήπων έχει προκαλέσει η απόφαση να δοθεί το «πράσινο φως» για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αιτία, η γειτνίαση του υπό κατασκευήν κτιρίου με τη μικρή εκκλησία των Αγίων Πάντων, την οποία ο όγκος του νέου κτιρίου θα «εξαφανίσει». Οπως καταγγέλλουν περίοικοι, για την κατασκευή του κτιρίου θα θυσιαστούν και αρχαιότητες που βρέθηκαν στον χώρο. Ο Δήμος Αθηναίων, από την πολεοδομία του οποίου δόθηκε η άδεια, υποστηρίζει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν δώσει τη συναίνεσή τους.

Ο ναΐσκος των Αγίων Πάντων ανήκει στο μετόχι της μονής Πετράκη και είναι ένα από τα ελάχιστα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Χτίστηκε επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού Ουράνιας Αφροδίτης περίπου τον 11ο αιώνα (στην ίδια περίοδο ανήκουν η Καπνικαρέα, οι Αγιοι Θεόδωροι στην πλατεία Κλαυθμώνος και η Ομορφοκκλησιά στο Γαλάτσι). Γύρω από την εκκλησία δημιουργήθηκε η μονή Αγίων Ομολογητών. Το 1957 ο ναός αναστηλώθηκε, ωστόσο σταδιακά βρέθηκε περικυκλωμένος από τις πολυώροφες κατοικίες της περιοχής. Η συγκεκριμένη πολυκατοικία, όπως καταγγέλλουν οι περίοικοι, σχεδόν «αγκαλιάζει» τη βυζαντινή εκκλησία, η οποία δεν έχει πλέον ζωτικό χώρο για την ανάδειξή της. Επιπλέον, όπως σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής, η ανέγερση της πολυκατοικίας είχε σταματήσει μετά την ανεύρεση αρχαίων, τα οποία φαίνεται ότι θα «τσιμεντωθούν».

Σύμφωνα πάντως με τον Δήμο Αθηναίων, η κατασκευή του κτιρίου έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα από τη γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, οι αρχαιότητες δεν θα χαθούν, καθώς επιτράπηκε η τμηματική μόνο κατασκευή του υπογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή