Βαρύ πλήγμα στα λατομεία Μαρκοπούλου

Βαρύ πλήγμα στα λατομεία Μαρκοπούλου

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πιο υψηλά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, επέβαλε χθες σε δύο παράνομα λατομεία του Μαρκόπουλου το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με τα πρόστιμα και με την άμεση παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα το υπουργείο δείχνει αποφασισμένο να δώσει τέλος σε μια παράνομη πρακτική 40 και πλέον ετών, που έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Το πρόβλημα είχε αναδείξει επανειλημμένως η «Κ» και το περιοδικό «ΟΙΚΟ».

Τα πρόστιμα των 2 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν σε πλήθος παλαιότερων, τα οποία όμως δεν αποθάρρυναν την παράνομη δραστηριότητα των δύο εταιρειών. «Οι επιχειρήσεις αυτές», όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, «λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και παραβιάζουν απόφαση της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δραστηριότητά τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και το γεωμορφολογικό ανάγλυφο».

Οι παραβάσεις των δύο εταιρειών διαπιστώθηκαν μετά διαδοχικούς ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντοςu0387 πιο συγκεκριμένα, «διαπιστώθηκε ότι διενεργείτο φόρτωση και μεταφορά εξορυγμένων υλικών, λειτουργούσαν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ μεταφέρονταν και απορρίπτονταν υλικά στον χώρο του λατομείου». Οι δύο εταιρείες, στις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο από 1 εκατ. ευρώ είναι η Λατομεία Μαρκοπούλου Α. Ε. και Αφοι Σταύρου – Λατομεία – Ετοιμο Μπετόν. Οι φάκελοι των δύο εταιρειών διαβιβάστηκαν άμεσα με εντολή του κ. Σουφλιά στον αρμόδιο εισαγγελέα. Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ εγκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Ανάπτυξης και τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς είναι «αρμόδια όργανα για την αφαίρεση άδειας λειτουργίας των δύο λατομείων» και στο παρελθόν δεν έδειξαν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα, πάντως, με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή, η διαδικασία σφράγισης των δύο εταιρειών έχει ήδη ξεκινήσει. «Καθυστερήσαμε διότι δεν είχε έρθει η εισήγηση του επιθεωρητή μεταλλείων από το υπουργείο Ανάπτυξης», λέει στην «Κ». «Υπολογίζω ότι σε ενάμιση μήνα η διαδικασία σφράγισης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων θα ολοκληρωθεί – αυτή είναι η αρμοδιότητα της νομαρχίας». Οπως σημειώνει, τα εν λόγω λατομεία, όπως και τα αντίστοιχα στο Κορωπί και το Πολυδένδρι έχουν κατά καιρούς αδειοδοτηθεί από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, και Γεωργίας, καθώς και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. «Αποτέλεσμα είναι στο ήδη δαιδαλωδες νομοθετικό καθεστώς να προστίθενται διοικητικές πράξεις».

«Ελπίζω τα μεγάλα πρόστιμα να συνετίσουν τις επιχειρήσεις, ωστόσο μέχρι τούδε ήταν αναποτελεσματικά», σχολιάζει στην «Κ» ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Φώτης Μαγουλάς. «Η αναστολή εργασιών θα έπρεπε από μήνες να έχει εφαρμοστεί από τη νομαρχία και την περιφέρεια, οι οποίες αλληλοκατηγορούνταν».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Μαρκόπουλου προσέφυγε στο ΣτΕ εναντίον της έγκρισης από την Περιφέρεια της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αποκατάστασης των λατομείων, που είχαν υποβάλει οι δύο εταιρείες. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε στις 5 Μαΐου 2006 την αναστολή εργασιών στα δύο λατομεία, ενώ η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια και θα δικαστεί στις 6 Ιουνίου 2007, από κοινού με αντίστοιχη προσφυγή εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού.

900% πάνω από τα όρια τα μικροσωματίδια

Μεγάλο και διαρκές το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της υγείας από τα λατομεία στο Μαρκόπουλο. Σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τα δύο τεράστια νταμάρια κλέβουν την ανάσα χιλιάδων κατοίκων. Μέχρι και 900% πάνω από τα όρια βρέθηκαν οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ10, σε θανάσιμο συνδυασμό με μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου, πολύ πάνω από τις ανώτατες επιτρεπτές συγκεντρώσεις, σύμφωνα με μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) τον Οκτώβριο. Η ηχορύπανση από τα φουρνέλα και τα εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν υλικά και μπάζα τρελαίνει… Παράνομες και πλήρως ανεξέλεγκτες χωματερές μέσα στα λατομεία, που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και την ατμόσφαιρα και «μαύρο χρήμα». Θα μπορέσουν τα υψηλότατα πρόστιμα του ΥΠΕΧΩΔΕ να νικήσουν τη «λερναία ύδρα» των λατομείων Μαρκοπούλου; Πρόστιμα είχαν επιβληθεί και στο παρελθόν. Αλλα εισπράχθηκαν, άλλα βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Τώρα πρέπει επιτέλους οι πολιτικά υπεύθυνοι, στη Νομαρχία και στην κυβέρνηση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί εδώ δεν ισχύει το «όποιος ρυπαίνει πληρώνει», αλλά το «όποιος παρανομεί και καταστρέφει το περιβάλλον κλείνει»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή