Είναι επιβλαβής η χρήση κινητού σε Ι.Χ. και μετρό

Είναι επιβλαβής η χρήση κινητού σε Ι.Χ. και μετρό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομες συνομιλίες, χρήση του κινητού τηλεφώνου μόνο όταν το σήμα είναι ισχυρό, προτίμηση στο σταθερό τηλέφωνο όταν αυτό βρίσκεται κοντά και αποθάρρυνση της χρήσης κινητών από τα παιδιά συνιστά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Και να γιατί όπως τονίζεται χαρακτηριστικά: Οταν η ποιότητα του σήματος δεν είναι ικανοποιητική τότε το κινητό «ψάχνοντας» σήμα εκπέμπει περισσότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ετσι, καλό είναι η αποφυγή χρήσης κινητού σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα ασανσέρ, τα υπόγεια, το μετρό και το αυτοκίνητο. Παράλληλα επιβάλλεται η χρήση εξαρτημάτων αποδέσμευσης των χεριών (hands free), ενώ κατά την ομιλία στο κινητό, η συσκευή καλό θα είναι να είναι όσο πιο απομακρυσμένη γίνεται από το κεφάλι του χρήστη.

Η αντικειμενική και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του κοινού για θέματα κινητής τηλεφωνίας αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα χθεσινής ημερίδας, που οργάνωσε η ΕΕΤΤ με θέμα «Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, Υπεύθυνος Διάλογος για την Εγκυρη Ενημέρωση και την Προστασία των Πολιτών». «Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα για τους κινδύνους αλλά και για πιθανόν λανθασμένες φοβίες που έχουν σχηματίσει», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης. Παράλληλα ο κ. Αλεξανδρίδης υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι προκειμένου να είναι εφικτή η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων που περιλαμβάνουν τους σταθμούς βάσης αλλά και τις κεραίες για να πραγματοποιείται η μετάδοση και λήψη των σημάτων. Οσο θα διευρύνεται η χρήση και οι υπηρεσίες των κινητών τηλεφώνων τόσο επιτακτικότερη γίνεται η ανάγκη για «σωστή» σχεδίαση και εγκατάσταση σταθμών βάσης που θα εξασφαλίζει την ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους χρήστες.

Η πύκνωση του δικτύου με την εγκατάσταση σταθμών βάσης (κεραιών) ωφελεί διπλά καθώς, παρά το γεγονός ότι επικρατεί η αντίθετη πεποίθηση, μειώνει την ισχύ που εκπέμπει το κινητό, σύμφωνα με τον δρ. Νικ. Βλασσόπουλο, προϊστάμενο διεύθυνσης φάσματος της ΕΕΤΤ. Αυτό ισχύει διότι όταν υπάρχουν περισσότερες κεραίες η συσκευή του κινητού βρίσκεται πιο κοντά σε κάποια από αυτές ενώ παράλληλα μειώνεται και η ισχύς που εκπέμπει η κάθε κεραία διότι καλύπτει μικρότερη περιοχή και εξυπηρετεί περιορισμένη τηλεπικοινωνιακή κίνηση.

Το κλειδί για την ασφαλέστερη παρουσία των κεραιών «ανάμεσά μας» είναι ο σωστός σχεδιασμός των κατασκευών και της εγκατάστασής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή