Μεταλλαγμένα; «Ούτε στο ράφι ούτε στο χωράφι»

Μεταλλαγμένα; «Ούτε στο ράφι ούτε στο χωράφι»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη σύμπνοια όσον αφορά τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα, διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Μεταλλαγμένα και αγορά». Τόσο οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων όσο και οι εκπρόσωποι της αγοράς που συμμετείχαν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα, «είτε στο ράφι είτε στο χωράφι», καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να εγγυηθούν για την υγεία των καταναλωτών και την ασφάλεια του περιβάλλοντος.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας κ. Ευάγγελος Αργύρης, εταιρείες που παράγουν τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα τον είχαν συχνά προσεγγίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά δεν μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα «αν τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή για τους καταναλωτές».

Επενδύσεις 13 τρισ. δολαρίων

«Πιέσεις σε αυτό τον τομέα έχουμε όλοι δεχτεί», τόνισε εξάλλου ο πρώην υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ και πρωτεργάτης του τετραετούς μορατόριουμ της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στα μεταλλαγμένα, κ. Θόδωρος Κολιοπάνος που απέδωσε ακριβώς σε αυτές τις πιέσεις το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι περισσότερο ενδοτικές τα τελευταία χρόνια. «Εχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις 13 τρισ. δολαρίων από τις εταιρείες και είναι φυσικό να θέλουν να αποδώσουν οι επενδύσεις τους», προσέθεσε.

Τους βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ. Ιωάννης Βλέμμας για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Οπως τόνισε, από τον Σεπτέμβριο, ελέγχθηκαν 30 επιχειρήσεις σε σχέση με την τήρηση της νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα και στις 8 από αυτές διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις καθώς πωλούσαν γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα χωρίς να το αναγράφουν στη συσκευασία τους.

Το λιανεμπόριο

«Ελεύθερο μεταλλαγμένων» πρέπει να καταστεί το λιανεμπόριο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), κ. Απόστολο Αλεξάκη. «Η προσπάθειά μας είναι η αποφυγή εύρεσης μεταλλαγμένων στα ράφια των καταστημάτων των μελών μας», τόνισε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Δημοσθένης Κατσιγιάννης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή