Η βάση του «10» έστειλε πολλούς νέους στα ΙΕΚ

Η βάση του «10» έστειλε πολλούς νέους στα ΙΕΚ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοιτάζουν μπροστά, μετρούν τις δυνάμεις τους και αποφασίζουν ρεαλιστικά. Ψυκτικοί, υδραυλικοί, ειδικοί στο φυσικό αέριο, αισθητικοί, λογιστές είναι οι ειδικότητες που επιλέγουν να σπουδάσουν όλο και περισσότεροι 18χρονοι, που έμειναν εκτός ΤΕΙ (ή Πανεπιστημίων) λόγω της βαθμολογικής βάσης του «10»

Εντυπωσιακή είναι η στροφή των αποφοίτων λυκείου που καταγράφεται προς τα δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Στα φροντιστήρια

Ταυτόχρονα, μικρή αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των σπουδαστών των ελληνικών κολεγίων, ενώ, λόγω της μείωσης των μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, αρκετοί απόφοιτοι αποφάσισαν να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν εντατικά μαθήματα προετοιμασίας στα φροντιστήρια.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) κ. Χαρ. Μπότσαρης φέτος 4.280 περισσότεροι νέοι επέλεξαν να σπουδάσουν στα δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ μία αύξηση 17,5%.

Ενώ το 2005 επέλεξαν να σπουδάσουν σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης 24.224 σπουδαστές, φέτος έχουν εγγραφεί 28.504 σπουδαστές. Από τους 28.504 οι 19.823 επέλεξαν δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (16.867 πέρσι) και οι 8.681 ιδιωτικά (7.357 πέρσι).

«Το εντυπωσιακό είναι ότι αυξήθηκε το ενδιαφέρον για παραδοσιακές ειδικότητες όπως είναι οι υδραυλικοί, οι ψυκτικοί, οι λογιστές, οι αισθητικοί και οι κομμώτριες. Οχι ότι παύει το ενδιαφέρον για την πληροφορική. Αλλά εκτιμώ ότι η μόδα των σπουδών αυτών θα δημιουργήσει ανεργία, όσο ο δημόσιος τομέας πηγαίνει με αργά βήματα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει μία στρατιά αποφοίτων πληροφορικής και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση» παρατηρεί ο κ. Μπότσαρης.

Ενδεικτικά, πρώτες στις προτιμήσεις των σπουδαστών ΙΕΚ στην Αττική είναι οι Εφαρμογές Πληροφορικής, η ειδικότητα Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, η ειδικότητα Εφαρμογών Αισθητικής, ο Τεχνικός Αερίων Καυσίμων και ο Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού.

Ενα μέρος όσων δεν κατάφεραν να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της βάσης του 10, δεν το βάζει κάτω, και στοχεύει να ξαναδώσει κάνοντας φροντιστήριο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ετσι, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) κ. Γεώργιος Χατζητέγας, φέτος ο αριθμός των αποφοίτων που παρακολουθεί μαθήματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις αυξήθηκε στους περίπου 10.000 από τις περίπου 7.000 πέρσι.

Προτιμότερο

Στην αύξηση συμβάλλει και το γεγονός ότι τα μαθήματα, που εξετάζονται έχουν μειωθεί από εννέα σε έξι. «Θεωρώ ότι είναι πολύ λογικό κάποιοι υποψήφιοι που απέτυχαν στις εξετάσεις να μην ξαναπροσπαθήσουν. Είναι καλύτερο για έναν αδύναμο μαθητή να προσανατολισθεί σε μία επαγγελματική επιλογή, όπως για παράδειγμα τα ΙΕΚ, παρά να προσπαθεί να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ» προσθέτει ο κ. Χατζητέγας.

Τέλος, αύξηση της τάξης του 12% – 15% είχαν στους νέους σπουδαστές τους τα Κολέγια, ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικών κολεγίων κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς, φθάνοντας στους περίπου 11.000.

Στα κολέγια

«Μέσα στο επιπλέον 15% δεν είναι μόνο όσοι δεν έπιασαν τουλάχιστον 10 στο βαθμό πρόσβασης, αλλά και όσοι – αν και καλοί μαθητές – δεν κατάφεραν να περάσουν στην σχολή της αρεσκείας τους. Και αυτό ανεβάζει το επίπεδο των σπουδαστών μας» συμπληρώνει ο κ. Καρκανιάς.

Πάντως, η αύξηση των σπουδαστών στα κολέγια αναμένεται μεγαλύτερη το 2007 καθώς τον επόμενο Σεπτέμβριο λήγει η προθεσμία που έχει η Ελλάδα από την Ενωμένη Ενωση για αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων που χορηγούν κολέγια τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή