Στην κορυφή η Ελλάδα σε «εξαγωγή» φοιτητών

Στην κορυφή η Ελλάδα σε «εξαγωγή» φοιτητών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια παραμένει η φοιτητική μετανάστευση από τη χώρα μας με τη συνακόλουθη οικονομική αιμορραγία. Συνολικά 51.138 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Νότια Κορέα. Σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα με τους 51.138 φοιτητές στο εξωτερικό βρίσκεται στην έκτη θέση, μετά τη Ν. Κορέα (98.103 φοιτητές), τη Γερμανία (61.845), την Ιαπωνία (61.437), τη Γαλλία (57.231) και την Τουρκία (54.381).

Ομως, αν η φοιτητική μετανάστευση μετρηθεί με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας, η Ελλάδα προηγείται με διαφορά, καθώς σε 1 εκατ. πληθυσμού αντιστοιχούν 4.784 φοιτητές εξωτερικού. Ακολουθεί η Ν. Κορέα (2.008 φοιτητές), η Γαλλία (940 φοιτητές), η Τουρκία (772 φοιτητές), η Γερμανία (750 φοιτητές) και η Ιαπωνία (482 φοιτητές). Ο πιο δημοφιλής προορισμός των Ελλήνων φοιτητών είναι τα βρετανικά ΑΕΙ. Εκεί φοιτούν 22.826 Ελληνες. Οπως ανέφερε στην «Κ» η κ. Κατερίνα Φέγγαρου, αρμόδια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα για τις σπουδές στο εξωτερικό, το κύμα των Ελλήνων προς Βρετανία είναι σταθερό χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις. Επίσης, δεν υπήρξαν πολλοί «κομμένοι» από τα ελληνικά ΑΕΙ λόγω της βάσης του 10, που από φέτος σπουδάζουν σε κάποιο βρετανικό ίδρυμα. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από τους αποτυχόντες να εισαχθούν σε ελληνικά ΑΕΙ, δεν γίνονται δεκτοί στα βρετανικά ιδρύματα.

Επίσης, 7.577 Ελληνες φοιτούν στη Γαλλία και 7.159 στην Ιταλία. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων -5.474- επιλέγουν να σπουδάσουν και σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ και κατά κύριο λόγο σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Μάλιστα, η προοπτική ένταξης των δύο πρώτων στην Ε.Ε. ενισχύει το μεταναστευτικό ρεύμα προς τα Βαλκάνια. Στον αντίποδα, η Ελλάδα αδυνατεί να προσελκύσει φοιτητές από άλλες χώρες. Μεταξύ των 15 μελών της Ε.Ε. στην Ελλάδα το 2004 σπούδαζαν 328 ξένοι φοιτητές, αριθμός πολύ μικρότερος από τους 2.531 ξένους φοιτητές στη Φινλανδία, δεύτερη στη σχετική κατάταξη. Τέλος, εύλογα οι πιο δημοφιλείς χώρες διεθνώς για τους ξένους φοιτητές είναι εκείνες με ισχυρή επιστήμη, έρευνα και οικονομία. Στις ΗΠΑ σπουδάζουν 200.636 ξένοι φοιτητές, στη Βρετανία 129.272 φοιτητές, στη Γερμανία 114.148 φοιτητές. Βέβαια, υπάρχουν και οι λόγοι γειτνίασης που ευνοούν την προσέλκυση ξένων φοιτητών, όπως συμβαίνει με το Βέλγιο και την Αυστρία, που δέχονται φοιτητές από γειτονικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή