Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαιόλαδο ή αλλιώς φάρμακο… Κάπως έτσι μπορεί να παρουσιαστεί το προϊόν που βγαίνει από τον καρπό της ελιάς και όσο η έρευνα προχωρεί αποκαλύπτεται ακόμα πιο πολύτιμο. Η συχνή του κατανάλωση μάλιστα μπορεί να βοηθήσει στην καλή υγεία.

Τα καλά του ελαιολάδου και κατ’ επέκτασιν της μεσογειακής διατροφής ανέπτυξε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Αντωνία Τριχοπούλου μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Γεύση και Υγεία» που πραγματοποιήθηκε από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος» υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως τόνισε, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών σε σχέση με το ελαιόλαδο μόνο των τελευταίων χρόνων μπορούμε να καταλάβουμε πόσο προστατεύει την υγεία μας. Η κατανάλωση ελαιολάδου βοηθά στη μείωση της πίεσης, ενώ σε ασθενείς με έμφραγμα που διατρέφονταν σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, βρέθηκε ότι παρουσίαζαν κατά 31% μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Η κατανάλωση ελαιολάδου οδήγησε στη μείωση της θνησιμότητας ατόμων που έπασχαν από διαβήτη, ενώ προσφάτως, οι έρευνες απέδειξαν ότι η υψηλή προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή συνδέεται και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ο πρόεδρος της Λέσχης «Φίλαιος», χημικός κ. Παρασκευάς Τοκουζμπαλίδης πρόσθεσε ωστόσο ότι ενώ συχνά νομίζουμε ότι καταναλώνουμε μόνο ή κυρίως ελαιόλαδο, στην πραγματικότητα στη διατροφή μας έχουν προστεθεί πολλά σπορέλαια πολλά από τα οποία σε υδρογονωμένη μορφή. Υπενθυμίζεται ότι τα υδρογονωμένα λίπη επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. «στην Ελλάδα καταναλώνουμε κατά μέσον όρο 18 κιλά το άτομο, ελαιόλαδο το χρόνο. Ομως αρκεί να τρώμε μια τυρόπιτα την ημέρα για να προσθέσουμε 24 κιλά υδρογονωμένων λιπών και σπορελαίων, στη συνολική κατά άτομο κατανάλωση λιπών», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ακόμα και ένας καφές καπουτσίνο περιέχει στο φακελάκι περίπου 50% υδρογονωμένα λίπη» προσθεσε

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το ελαιόλαδο τόσο πολύτιμο για την υγεία μας; Τα αντιοξειδωτικά, που περιέχει και τα οποία προφυλάσσουν τον οργανισμό από τη γήρανση ασφαλώς. Ομως υπάρχουν 200 ενώσεις που περιέχονται στο ελαιόλαδο και κάνουν καλό στην υγεία μας., σύμφωνα με τον κ. Τοκουζμπαλίδη.

Η σημασία της ελαιοκομίας για την Ελλάδα είναι μεγάλη, τόνισε μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος κ. Νικόλαος Ψυλλάκης καθώς στη χώρα μας υπάρχουν 160 εκατομμύρια ελαιόδενδρα που απλώνονται σε 10 εκατομμύρια στρέμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή