10.000 τα πρόστιμα για τα παρκόμετρα

10.000 τα πρόστιμα για τα παρκόμετρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οπου δεν πίπτει λόγος» -και κυρίως ενημέρωση- «πέφτουν βροχή τα πρόστιμα». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ήδη η Δημοτική Αστυνομία «έκοψε» περισσότερες από 10.000 κλήσεις από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας (20 Νεομεβρίου) και ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται συνεχώς όσο οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται και σταθμεύουν… όπως παλιά.

Ο κ. Μπεχράκης

Ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Θεόδωρος Μπεχράκης μιλώντας στην «Κ» δηλώνει ότι κανένα από τα πρόστιμα δεν πρόκειται να χαριστεί, απλώς θα εξεταστούν με σχετική επιείκεια τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε κατοίκους που δεν πρόλαβαν να προμηθευθούν την ειδική κάρτα μονίμων κατοίκων. Και από αυτές μόνον οι κλήσεις των τεσσάρων πρώτων ημερών. Οι υπόλοιπες θα σταλούν άμεσα στην Εφορία, ενώ η δημοτική αστυνομία θα συνεχίσει να ελέγχει με αυστηρότητα τις θέσεις. Παράλληλα, θα εξεταστούν και κάποια «αδύνατα» σημεία του προγράμματος (όπως για παράδειγμα οι θέσεις των κατοίκων στην Ηρώδου Αττικού κ. ά.) Να υπενθυμίσουμε ότι το κάθε πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση σε χώρο ελεγχόμενων θέσεων είναι 23 ευρώ.

«Δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα εισπρακτικό μέτρο» υποστηρίζει ο κ. Μπεχράκης. «Θέλουμε να καταλάβουν οι πολίτες ότι τα παρκόμετρα αυτήν τη φορά ήρθαν για να μείνουν. Αλλωστε η αυστηρή αστυνόμευση αυτό το μήνυμα στέλνει».

Οσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την έλλειψη καρτών στάθμευσης, που παρατηρήθηκε στο 1/3 των περιπτέρων του κέντρου, ο κ. Μπεχράκης καλεί σήμερα τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας, προκειμένου να βρεθεί λύση. Οπως είναι γνωστό μερίδα περιπτερούχουν αρνείται να προμηθευτεί τις ειδικές κάρτες γιατί, όπως υποστηρίζουν, το ποσοστό κέρδους από την πώλησή τους δεν υπερβαίνει το 0,4% της αξίας τους (ποσοστό που αντιστοιχεί και στην πώληση των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ). Παράλληλα διαμαρτύρονται επειδή το κόστος αγοράς των καρτών πρέπει να προκαταβάλλεται στην ανάδοχο εταιρεία που είναι και η αρμόδια για τη διανομή των καρτών.

Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, υποστηρίζουν ότι «δεν έχουν τα χρήματα, ώστε μηνιαίως να δίνουν 500-600 ευρώ για ένα εμπόρευμα που κανείς δεν γνωρίζει αν θα συνεχίσει να πουλιέται και τον άλλο μήνα! Τα παρκόμετρα στην Αθήνα ήρθαν και ξανάφυγαν», λένε από την πλευρά τους.

Πάντως, ο κ. Μπεχράκης δηλώνει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές και εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρός με εργαζόμενους στην περιοχή του «Ευαγγελισμού», εκεί, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες προσπάθειες να «απαξιωθεί» το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα είναι η αρχή. Η συνέχεια θα δοθεί μέσα στο 2007, όταν θα εξασφαλιστούν άλλες 5.000 θέσεις, στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάρου Μουσικής. Από την πλευρά τους οι συγκοινωνιολόγοι, υποστηρίζουν ότι όσο το πρόγραμμα θα επεκτείνεται, τόσο θα εδραιώνεται στον κόσμο η πεποίθηση ότι η στάθμευση στην πόλη δεν είναι γρίφος που πρέπει καθημερινά να λύνεται με προχειρότητα, αλλά και αντικοινωνική συμπεριφορά εκ μέρους των οδηγών που ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν θέση στάθμευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή