Παρέμβαση Εβερτ για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Παρέμβαση Εβερτ για τα μη κρατικά ΑΕΙ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η φοιτητική μετανάστευση μπορεί να εκλείψει με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής κ. Μιλτιάδης Εβερτ, τονίζοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης -μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος- μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία του κράτους. Ο κ. Εβερτ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τα στοιχεία που δημοσίευσε η «Κ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου για τη φοιτητική μετανάστευση -σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), 51.138 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό- δήλωσε ότι «η Ν.Δ. στο προεκλογικό της πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Χωρίς να έχει εξεταστεί σε βάθος και να έχει γίνει κατανοητή η θέση αυτή, ασκείται κριτική είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω ιδιοτελών ή και κομματικών συμφερόντων. Εμφανίζονται να αγνοούν οι επικριτές της πρότασης αυτής ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι αναλογικά με τον πληθυσμό η πρώτη χώρα σε φοιτητική μετανάστευση. 51.138 Ελληνες νέοι σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με άμεση συνέπεια την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους. Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ καταβάλλονται ετησίως στο εξωτερικό, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Εβερτ προσθέτει ότι εκτός από τη μείωση της οικονομικής αιμορραγίας προς το εξωτερικό μέσω του φοιτητικού συναλλάγματος «η ίδρυση στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως MIT, Harvard, Princeton, Stanford και άλλα ευρωπαϊκά θα βοηθήσει τη χώρα μας και σε άλλους τομείς». Μεταξύ αυτών αναφέρει ότι θα εξασφαλισθεί η ελευθερία της διδασκαλίας, της έρευνας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, οι νέοι θα μπορούν να σπουδάζουν στη σχολή που επιθυμούν και όχι όπου τους εντάξει το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, θα εκλείψουν κατά το δυνατό οι διακρίσεις στις σπουδές των νέων αφού τώρα στο εξωτερικό σπουδάζουν παιδιά ευκατάστατων οικογενειών. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Εβερτ, με τη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ η πρόσληψη και εξέλιξη των πανεπιστημιακών θα γίνεται αξιοκρατικά, ενώ θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα νέοι επιστημονικοί κλάδοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή