Πρωτοφανής η σύγκρουση συνδικαλιστών ΕΛ.ΑΣ.

Πρωτοφανής η σύγκρουση συνδικαλιστών ΕΛ.ΑΣ.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εγκύκλιο, που καταρτίζεται, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας επιχειρεί να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» μεταξύ πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ. ΑΣ. και συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υπηρετούντων στο Σώμα. Οπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη στην εκπομπή «Ανατροπή» του MEGA, απαντώντας σε ερώτηση για τις ποικίλες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις συνδικαλιστών, που το τελευταίο διάστημα δημοσιοποιήθηκαν, «οι παρεμβάσεις αυτού του είδους των συνδικαλιστών είναι έξω από τα κατά νόμο συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Εγώ φτιάχνω τώρα με το Αρχηγείο μια εγκύκλιο για το ποιος είναι ο ρόλος τους. Διότι να υποκαθιστούν την Αστυνομία εν ονόματι μιας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, ως εκπροσωπούντες την Αστυνομία, νομίζω είναι λάθος».

Η εικόνα συνδιαχείρισης που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες στην ΕΛ. ΑΣ, με τους συνδικαλιστές να διεκδικούν και να προτάσσουν δημοσίως έναν ενισχυμένο ρόλο, φαίνεται ότι προκάλεσε ευρύτερη δυσαρέσκεια και, αφού οι ίδιοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να αυτοπεριορισθούν, μια εγκύκλιος θα κληθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΛ. ΑΣ. το τελευταίο διάστημα προβάλλεται διαρκώς, συνήθως για όχι κολακευτικούς λόγους, ο κ. Πολύδωρας ανέφερε: «Μπορεί να φταίω εγώ γιατί προκαλώ. Μπορεί να είναι ένα σχέδιο απαξίωσης της Αστυνομίας».

Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση με τους συνδικαλιστές, στις τάξεις του μαίνεται διαμάχη, την οποίας το διακύβευμα, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, είναι η ηγεσία στα συνδικαλιστικά όργανα. Την περασμένη Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Αλλήλων (ΠΟΑΣΥ) αποφάσισε να διαγράψει από τα μητρώα της την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Η απόφαση αιτιολογείται αφενός με επίκληση των κατά καιρούς δηλώσεων του αντιπροέδρου της Ενωσης κ. Στ. Μπαλάσκα, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ανιστόρητες θέσεις» και αφετέρου με καταγγελία ότι η Ενωση πλαστογράφησε τις καταστάσεις αντιπροσώπων για το τακτικό συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, το οποίο αρχίζει σήμερα, αλλάζοντας κατά το δοκούν τις ψήφους που έλαβαν οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι. Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Δ. Κυριαζίδης, η πλαστογράφηση στοιχείων αποτέλεσε ζήτημα ευθιξίας για την Ομοσπονδία και απέσυρε τη διαγραφή.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Γ. Μακρής απάντησε κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση διαγραφής, για την οποία οι δηλώσεις Μπαλάσκα αποτέλεσαν αφορμή. Αναφερόμενος στην καταγγελία για πλαστογράφηση του καταλόγου αντιπροσώπων, τη χαρακτήρισε «φαιδρή», προσθέτοντας ότι προ δεκαημέρου εστάλη αναθεωρημένος, σε σχέση με τον αρχικό, κατάλογο, διότι επανεξετάσθηκαν ορισμένες ενστάσεις που είχαν υποβληθεί. Επιπλέον, έκανε λόγο για «δελφινομαχίες» εν όψει του συνεδρίου και για αντίδραση του κ. Κυριαζίδη «σε έναν εν δυνάμει αντίπαλο που προφανώς έβλεπε».

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής είναι η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση της αστυνομίας, με περίπου 18.000 μέλη, σχεδόν τα μισά του συνόλου των μελών της ΠΟΑΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή