Το ωράριο διχάζει τη Θέμιδα

Το ωράριο διχάζει τη Θέμιδα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πρόταση για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, που αιφνιδίασε, και τις φραστικές αντιπαραθέσεις με άξονα την πολυσυζητημένη εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου και την κριτική που της ασκήθηκε, σφραγίστηκε η γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, να λειτουργούν τα δικαστήρια έως τις 8 μ. μ. ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της συσσώρευσης των δικογραφιών προβλημάτισε έντονα δικαστικούς και δικηγόρους. Ηδη, το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, καθώς οι δικηγόροι φέρονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ωραρίου, ενώ και οι δικαστικές ενώσεις έχουν τοποθετηθεί και κατά το παρελθόν κατά της προοπτικής αυτής. «Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος» παρατήρησε στην «Κ» έμπειρος δικαστικός, θεωρώντας «ημίμετρα» τις λύσεις που προτείνονται και έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων κ. Σ. Μπάγια, ο οποίος, χωρίς περιστροφές, είπε ότι «τα τελευταία 22 χρόνια, αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των ομιλιών των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων, η αξιολόγηση της βραδύτητας της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης ως του πρωταρχικού προβλήματος που ταλανίζει διαχρονικά τη λειτουργία του θεσμού». Κατά τον κ. Μπάγια, απαιτείται μείωση της ποινικής ύλης, ουσιαστική αύξηση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών και πλήρης αναβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας τους. «Κάθε άλλη μέθοδος έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί αλυσιτελής», είπε με έμφαση.

«Η παράταση του ωραρίου έως τις 8 μ.μ. ή έστω έως τις 7 μ.μ. είναι ο μόνος τρόπος επίσπευσης της εκδίκασης των υποθέσεων κατά 100%», τόνισε ο εισαγγελέας του Α. Π. κ. Γ. Σανιδάς αναφέροντας ότι τα κακουργήματα εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό ύστερα από 10 χρόνια από την τέλεσή τους.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες «που εξασφαλίζουν την ταχύτερη περαίωση των υποθέσεων, την επίσπευση και απλούστευση της όλης προδικασίας και την αισθητή βελτίωση της λειτουργίας των δικαστηρίων», αναφέρθηκε διεξοδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι περαιτέρω επιτάχυνση θα επέλθει με την αποποινικοποίηση μεγάλου αριθμού τροχαίων παραβάσεων και σειράς υγειονομικών και αγορανομικών παραβάσεων που θα επισύρουν μόνο διοικητικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου, αφού χαρακτήρισε σύννομη και επιβεβλημένη την απόφαση του Μισθοδικείου για αναδρομικές αυξήσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, υπεραμύνθηκε της εγκυκλίου, την οποία εξέδωσε για τις αποφάσεις που λαμβάνονται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. «Είναι λυπηρό το φαινόμενο, ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση, στηριζόμενη επί εσφαλμένων προϋποθέσεων», είπε με έμφαση, διερωτώμενος «από ποια διάταξη νόμου αντλεί το δικαίωμα η δικαστική ένωση να ασκεί κριτική σε εγκυκλίους του προέδρου του Αρείου Πάγου». «Αν δεν ασκούμε κριτική δεν έχουμε ρόλο ύπαρξης» ανταπάντησε κ. Σ. Μπάγιας…

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός καταγγέλλει στην «Κ»

Παρά τις συστάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρα, αλλά και του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου προς τους δικαστικούς λειτουργούς να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους για να φανούν έντιμοι, είναι ορατές οι «παρενέργειες» των αποκαλύψεων για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος. Η Δικαιοσύνη σταδιακά χάνει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Τα «εμφανή σημάδια του φόβου που διακατέχει τους δικαστές» αποτυπώνονται στις «πολύ αυστηρές και ακραίες επιβαλλόμενες ποινές», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινός. «Δικαστής που ανεβαίνει στην έδρα για να τιμωρήσει, από φόβο έστω να κατηγορηθεί για μεροληψία, δεν κάνει για δικαστής», λέει με έμφαση ο κ. Παξινός. «Δικαιολογούνται μερικώς λόγω του επικρατούντος κλίματος, δεν δικαιολογούνται όμως, ως δικαστές που η Πολιτεία τους έχει εμπιστευθεί τη διαχείριση των πολυτιμότερων αγαθών του πολίτη, της τιμής του, της αξιοπρέπειάς του, της περιουσίας του, αυτής της ίδιας της ελευθερίας του». Η αυστηρή αντιμετώπιση ακόμη και των ήσσονος σημασίας παραβάσεων έχει ήδη, ανησυχήσει το νομικό κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή δύο ετών και 4 μηνών χωρίς αναστολή σε 67χρονο, με 67% αναπηρία για την κλοπή… μιας γλάστρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή