6.234.212 κλήσεις για παραβάσεις

6.234.212 κλήσεις για παραβάσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές του 2001 ώς το τέλος του περασμένου μήνα σε ολόκληρη τη χώρα «κόπηκαν» 6.234.212 κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι κλήσεις αφορούν τις λεγόμενες επικίνδυνες παραβάσεις, δηλαδή εκείνες οι οποίες, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχει γίνει, προκαλούν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος ή ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τραυματισμό ή θάνατο του οδηγού και των επιβατών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Στο αντίθετο ρεύμα

Στην πρώτη κατηγορία, στις παραβάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου δυστυχήματος, κυρίαρχη είναι η παραβίαση των ορίων ταχύτητας. Συνολικά, το ίδιο χρονικό διάστημα, 2.247.115 οδηγοί κατελήφθησαν να κινούνται έχοντας υπερβεί το καθορισμένο όριο ταχύτητας. Οι υπόλοιπες παραβάσεις που επίσης θεωρούνται ως παράγοντες αύξησης του κινδύνου πρόκλησης τροχαίων, όπως η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, οι επικίνδυνοι ελιγμοί, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή προτεραιότητας, καταγράφονται αθροιστικά ως «λοιπές παραβάσεις» και ανήλθαν σε 1.801.345.

Στην κατηγορία των παραβάσεων που αυξάνουν τις συνέπειες ενός τροχαίου δυστυχήματος για τον οδηγό ή τους επιβάτες τροχοφόρων οχημάτων, εμπίπτουν η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η μη χρήση προστατευτικού κράνους. Από τις αρχές του 2001 μέχρι το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου σε ολόκληρη τη χώρα από τις υπηρεσίες της Τροχαίας βεβαιώθηκαν 866.335 παραβάσεις μη χρήσης ζώνης ασφαλείας από οδηγούς και συνοδηγούς αυτοκινήτων. Για το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε 1.046.347 οδηγούς και συνεπιβάτες μοτοσικλέτας, οι οποίοι κατελήφθησαν να μη φορούν προστατευτικό κράνος.

Πάντως, από τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας προκύπτει ότι οι οδηγοί δεν δείχνουν να συνετίζονται και εξακολουθούν να παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ετσι, οι αριθμοί των παραβάσεων που βεβαιώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τροχαίας, παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα, με μικρές διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο. Το 2001 «κόπηκαν» 1.108.893 κλήσεις για επικίνδυνες παραβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Εφέτος, για το πρώτο 10μηνο, ο αριθμός τους ανέρχεται στις 814.448. Στα ενδιάμεσα χρόνια, ο αριθμός των βεβαιωμένων παραβάσεων κινείται πάνω από το ένα εκατομμύριο ετησίως. Η χρονιά με τις περισσότερες βεβαιωμένες παραβάσεις είναι το 2003, όταν ο αριθμός τους έφθασε τις 1.241.624.

Τα στοιχεία της Τροχαίας δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός δείκτης για να αξιολογηθεί η οδική συμπεριφορά ως προς το σεβασμό στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό διότι η αύξηση ή ο περιορισμός των βεβαιωμένων παραβάσεων δεν σημαίνει πάντοτε αύξηση της παραβατικής οδικής συμπεριφοράς ή, αντίστοιχα, μείωσή της, αλλά αύξηση ή περιορισμό των ελέγχων που γίνονται.

Σε εποχές που αυξάνονται οι έλεγχοι, αυξάνονται οι παραβάσεις που βεβαιώνονται, αυξάνεται όμως και η προσοχή των οδηγών, που ενημερώνονται για τους αυξημένους ελέγχους και για τα σημεία όπου στήνονται τα μπλόκα της Τροχαίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή