Εκστρατεία από την Ε.Ε. εναντίον του trafficking

Εκστρατεία από την Ε.Ε. εναντίον του trafficking

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προστασία των θυμάτων, η δίωξη των δραστών και η εξεύρεση λύσεων για την καταπολέμηση του trafficking -της πλέον ειδεχθούς μορφής παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του οργανωμένου εγκλήματος- είναι αντικείμενο του διήμερου συνεδρίου που άρχισε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και συνεχίζεται σήμερα. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης και δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Η διακίνηση και εμπορία -κυρίως γυναικών- για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η μάστιγα της εποχής μας που βρίσκει τρόπους και… μεταλλάσσεται ώστε να βρίσκεται «ένα βήμα μπροστά» από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τα μέτρα πρόνοιας της Πολιτείας και των ΜΚΟ. Η αποκρουστική αυτή ανθρώπινη δουλεία έφθασε να μεταλλαχθεί και σε κατ’ ευφημισμόν «χαμογελαστό trafficking». Οταν, δηλαδή, οι δράστες πέρα από τα κέρδη που αντλούν με τη συστηματική κακοποίηση των θυμάτων τους προχωρούν και στη «διαχείρισή τους».

Τους προσφέρουν «κίνητρα» και προοπτική «αποδέσμευσης» εφόσον στρατολογήσουν νέα θύματα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του υπ. Εξωτερικών κ. Χ. Ροκανάς, μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης – το οποίο και ο ίδιος παρουσίασε στο συνέδριο.

Χαιρετισμός Παυλόπουλου

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσμενείς και ποικίλες επιπτώσεις που έχει η βία κατά των γυναικών και ότι η εμπορία ανθρώπων -συνήθως για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση τους- συνδέεται και με άλλες αξιόποινες πράξεις. Κάτι που καθιστά ακόμη επιτακτικότερη την ανάγκη δραστικής και συντονισμένης απάντησης στο συγκεκριμένο φαινόμενο.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Ευγενία Τσουμάνη είναι ικανοποιημένη γιατί η χώρα μας πήρε κατά προτεραιότητα τη σκυτάλη της καμπάνιας με την πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού συνεδρίου. Οπως είπε στην «Κ» είναι αισιόδοξη και για το «επόμενο βήμα», που είναι η κύρωση τη νέας Συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων, για την οποία η προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει. Ετσι, η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα την προωθήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή