Ζούσε ως ρακοσυλλέκτης, πέθανε πάμπλουτος

Ζούσε ως ρακοσυλλέκτης, πέθανε πάμπλουτος

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια πρωτοφανής ιστορία που «έγραψαν» ο πλούτος και η μοναξιά και «υπέγραψε» ο θάνατος, είναι η περίπτωση του ηλικιωμένου ρακοσυλλέκτη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης που βρέθηκε ενάμιση χρόνο μετά τον θανατό του έχοντας κάτω από το προσκεφάλι του 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο 78χρονος Α. Χ., πρώην σιτέμπορος, γόνος εύπορης οικογένειας και τα τελευταία χρόνια ρακοσυλλέκτης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έκρυβε όλη του τη ζωή ένα μεγάλο μυστικό η αποκαλυψη του οποίου άφησε άναυδους όλους τους κατοίκους του Λαγκαδά και ο θάνατός του προκαλεί τόσο ενδιαφέρον όσο δεν είχε προκαλέσει ο ίδιος σε όλη του τη ζωή.

Το περασμένο Σάββατο

Τα γεγονότα έχουν αφετηρία το περασμένο Σάββατο, κοντά στην πλατεία του Λαγκαδά. Σ’ ένα παλαιό σπίτι, που επρόκειτο να κατεδαφιστεί μπήκε ένας παλαιοπώλης, αναζητώντας παλαιά αντικείμενα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και βρέθηκε μπροστά σ ένα μακάβριο θέαμα. Σ’ ένα από τα δωμάτια πάνω στο κρεβάτι αντίκρισε ότι είχε απομείνει από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, την φιγούρα του οποίου οι γείτονες είχαν πολλούς μήνες να δουν…

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία κι όπως διαπίστωσε η ιατροδικαστής κ. Ελένη Ζαγκελίδου ο 78χρονος ρακοσυλλέκτης είχε πεθάνει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο μάλλον από παθολογικά αίτια και ουδείς τον είχε αναζητήσει, ουδείς όλο αυτό το διάστημα είχε μπει στο σπίτι.

Ερευνώντας οι αστυνομικοί του τμήματος Λαγκαδά τον χώρο βρήκαν κάτω από το κρεβάτι του μια πλαστική σακούλα μέσα στην οποία διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι υπήρχαν περίπου 30 βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων και ομόλογα το ύψος των οποίων φτάνει το ένα 1.300.000 ευρώ. Ενας πάμπλουτος ρακοσυλλέκτης που ζούσε μέσα στην ανέχεια και στην κοινωνική απομόνωση, «ένας άνθρωπος που όλοι τον γνώριζαν και κανείς δεν τον ήξερε» όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» ένας από τους περίοικους.

Από εύπορη οικογένεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, ο 78χρονος καταγόταν από εύπορη οικογένεια της περιοχής, με συγγενείς οι οποίοι στο παρελθόν κατείχαν σημαντικές θέσεις, άλλο πλούσιο συγγενή στην Αμερική, ενώ ο ίδιος ο ρακοσυλλέκτης στα νιάτα του ήταν έμπορος σιτηρών χρησιμοποιώντας μάλιστα το ισόγειο του πατρικού του σπιτιού για αποθήκη. Αναζητώντας τους νόμιμους κληρονόμους της μεγάλης του περιουσίας οι αστυνομικοί εντόπισαν τα δύο αδέρφια που ζουν στην Αθήνα με τα οποία ο 78χρονος δεν είχε επαφές όπως δεν είχε και με τους γείτονες.

Συνήθιζε όπως λένε να φεύγει και να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, να λείπει για ημέρες, ενώ λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε (υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση) συχνά οι γείτονες υπέθεταν ότι βρίσκεται σε κάποιο νοσοκομείο. Κάποια περίοδο μάλιστα ο ρακοσυλλέκτης είχε αναζητηθεί από την Αστυνομία κατόπιν ενεργειών από άτομα του περιβάλλοντός του και δεν είχε εντοπιστεί με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε αφάνεια! «Ο, τι είχε αποκτήσει στο παρελθόν το έβαζε στην άκρη. Δεν ξόδευε δραχμή. Ακόμη και νερό έπαιρνε από την κοινόχρηστη βρύση της γειτονιάς. Ηταν πλούσιος σε χρήμα αλλά του έλειπαν όλα τα αλλα», σχολίασε, κουνώντας το κεφάλι, κάτοικος του Λαγκαδά.

Τα κοστούμια…

Μια λεπτομέρεια που δεν συμβαδίζει με την όλη εικόνα της εξαθλίωσης μέσα στην οποία είχε επιλέξει να ζει ο 78χρονος αποκάλυψαν οι αστυνομικοί του τμήματος Λαγκαδά. Ανάμεσα στα δεκάδες αντικείμενα (τα περισσότερα άχρηστα) που στοίβαζε στο εσωτερικό του παλιού σπιτιού βρέθηκε μια καρνταρόμπα με 15 καλοδιατηρημένα κοστούμια…

Οι αστυνομικοί εικάζουν ότι πιθανόν να τα χρησιμοποιούσε σε κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν ευρύτερα γνωστές. «Φύλαγε αυτά τα ρούχα, είχε χρήματα, αλλά ζούσε σαν κλοσάρ ανακατεύοντας τα σκουπίδια», σχολίασε αστυνομικός.

Στην ελληνική κοινωνία, περιπτώσεις ιδιόρρυθμων ηλικιωμένων ατόμων που ζουν από την επαιτεία, στερούμενοι σχεδόν τα πάντα και μετά τον θανατό τους αποκαλύπτεται ότι είχαν ένα μικρό θησαυρό έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Σημαντικό μέρος της περιουσίας που απέκτησε και μετέτρεψε σε καταθέσεις και ομόλογα ο 78χρονος εκτιμάται από τους γείτονες ότι προερχόταν από την δραστηριότητά του ως σιτέμπορος κι από ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή