Κατασχέθηκαν 9 τόνοι τροφίμων

Κατασχέθηκαν 9 τόνοι τροφίμων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων, αλλοιωμένα προϊόντα, κακές συνθήκες υγιεινής και διαφορές τιμών από το ράφι στο ταμείο, εντόπισαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Αθηνών και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, (ΕΦΕΤ) σε τουλάχιστον 50 καταστήματα πώλησης τροφίμων. Κατασχέθηκαν περίπου 9 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, ενώ σε πολλά καταστήματα όπως αρτοποιεία οι χώροι παρασκευής και πώλησης των προϊόντων ήταν βρώμικοι με κατσαρίδες, αράχνες και μύγες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι πολλά καταστήματα λειτουργούν ή πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα χωρίς την απαραίτητη άδεια. Μάλιστα η Νομαρχία Πειραιά εντόπισε στη Νίκαια παρασκευαστήριο που επανασυσκεύαζε προϊόντα όπως μπέικιν πάουντερ, ζελέ σκόνη και άρωμα βανίλιας, τα οποία είχαν λήξει από το 2001, τοποθετώντας στις νέες συσκευασίες ημερομηνία λήξης το 2008.

Εξι κρεοπωλεία

Ο ΕΦΕΤ κατά τους τακτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε το Νοέμβριο, εντόπισε συνολικά έξι κρεοπωλεία, δύο στην περιοχή του Μαραθώνα, ένα στον Αγιο Στέφανο, δύο στο Καπανδρίτι και ένα στις Αφίδνες που πωλούσαν ως εγχώρια κρέατα προέλευσης Γαλλίας, Ολλανδίας, Ισπανίας Ιταλίας, Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ η ελληνοποίηση εισαγόμενων κρεάτων αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή για την οποία επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα από 2.000 έως και 1.000.000 ευρώ.

Ωστόσο η επιβολή προστίμων δεν φαίνεται να σταματά τους παρανομούντες, οι οποίοι δεν διστάζουν να παραβούν κατ’ επανάληψη τη νομοθεσία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Μάλιστα ο νομάρχης Αθηνών, κ. Γιάννης Σγούρος ζητεί «ο νομάρχης να έχει το δικαίωμα να κλείνει ένα κατάστημα έστω για μια ημέρα εφόσον κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι για δεύτερη φορά στον ίδιο χώρο πωλούνται ακατάλληλα προϊόντα ή επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή