Νέες μονάδες για απεξάρτηση

Νέες μονάδες για απεξάρτηση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημιουργία νέων μονάδων χορήγησης υποκατάστατων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με το ΕΣΥ, δυνατότητα συνταγογράφησης των υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών από γιατρούς του ΕΣΥ και δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιέχει το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά των Ναρκωτικών 2006-2008.

Οπως αναφέρεται, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας, το οποίο διανεμήθηκε στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, βασικοί στόχοι, μεταξύ άλλων, είναι η κατάργηση της λίστας αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων -η οποία αυτήν τη στιγμή αριθμεί περίπου 5.400 χρήστες- η ανάπτυξη συστήματος αξιολόγησης των θεραπευτικών μονάδων, και η μείωση του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον, το Σχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των σχολικών προγραμμάτων πρόληψης και των μέτρων μείωσης της ζήτησης και της πρόσβασης στα ναρκωτικά, με δεδομένο ότι ένας στους δέκα μαθητές έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών -με την κάνναβη να παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία- και το 8,6% των ατόμων ηλικίας από 12 έως 64 ετών να έχουν κάνει χρήση μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους παράνομης ουσίας. Ειδικότερα, το Σχέδιο Δράσης μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Επέκταση του προγράμματος χορήγησης υποκατάστατων με τη δημιουργία νέων μονάδων σε συνεργασία με το ΕΣΥ στην Ηπειρο, Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ), Πάτρα (πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου) κ. ά. καθώς και δημιουργία πρόσθετων «στεγνών» προγραμμάτων από τον ΟΚΑΝΑ, με ταυτόχρονη αξιολόγηση όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων.

– Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στο Πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων, με στόχο την αποφυγή περιστατικών διπλής χορήγησης.

– Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χορήγηση υποκατάστατων με δυνατότητα συνταγογράφησης από γιατρούς του ΕΣΥ

– Θεσμοθέτηση και δημιουργία εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων και προγραμμάτων για τους χρήστες και πρώην χρήστες ναρκωτικών, με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας στο θέμα.

– Εφαρμογή επικεντρωμένων παρεμβάσεων πρόληψης σε χώρους ψυχαγωγίας, καθώς και σε μετανάστες και νέους που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή