Απαγόρευση των κινητών στα σχολεία

Απαγόρευση των κινητών στα σχολεία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητά τηλέφωνα τέλος μέσα στα σχολεία, αφού χθες το υπουργείο Παιδείας με μια «ιστορική» πρωτοβουλία αποφάσισε να απαγορεύσει στους μαθητές να έχουν κινητά τηλέφωνα μαζί τους. Μία απόφαση, που παρότι ήλθε λίγες εβδομάδες μετά τα γεγονότα της Αμαρύνθου, θεωρείται απολύτως δικαιολογημένη, καθώς στηρίζεται και σε επιστημονικά δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των κινητών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ»,  η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου έχει στη διάθεσή της έκθεση που επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών από την υπερβολική χρήση κινητού. Από την άλλη, διογκούμενη είναι η δυσφορία των γονιών για τη χρήση των κινητών από τα παιδιά, ενώ πρόσφατα για το θέμα είχε παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτης κ. Γ. Καμίνης, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία, πλην εκτάκτων λόγων. «Παράγινε το κακό» ανέφερε στην «Κ» η κ. Σοφία Τριανταφύλλου, μητέρα δύο παιδιών στη Β΄ Λυκείου και τη Β΄ Γυμνασίου, Είναι, άλλωστε, ενδεικτικές οι έρευνες που δείχνουν τον εθισμό των μαθητών στα κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 74% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών διαθέτουν κινητό, ενώ στις ηλικίες 15 έως 18 σχεδόν όλα τα παιδιά (ακριβές ποσοστό 96,4%) έχουν κινητό. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι οι μαθητές δεν έχουν κινητό για ώρα ανάγκης, αλλά, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, το 62% των παιδιών παίρνουν το κινητό τους στο σχολείο για να ανταλλάσσουν μηνύματα, για τα παιχνίδια και για να κάνουν πειράγματα με αναπάντητες κλήσεις. Βέβαια, όπως ανέφεραν στην «Κ»  εκπαιδευτικοί, η καλή συνεργασία σχολείου – οικογένειας είναι το κλειδί της επιτυχίας στην προσπάθεια. Και αυτό διότι «το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι» όπως δήλωσε χθες στην «Κ»  ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ. Γεώργας. Να σημειωθεί επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν απενεργοποιήσει τα κινητά τους κατά την ώρα του μαθήματος. Αλλιώς, διαπράττουν πειθαρχικό αδίκημα, καθώς θεωρείται αμέλεια και ατελής εκπλήρωση του καθήκοντός τους, που μπορεί να έχει ποινή έως και την παρακράτηση μισθού.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος που εστάλη χθες σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ της χώρας αναφέρει ότι «οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του».

Εως αποβολή

Οι κυρώσεις για όποιον μαθητή βρεθεί με κινητό είναι κλιμακούμενες, ξεκινώντας από «παρατήρηση, επίπληξη, μονοήμερη, διήμερη μέχρι και πενθήμερη αποβολή» όπως εξήγησε στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Ράμμας. Βέβαια, οι ποινές αυτές αφορούν κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή του γυμνασίου και του λυκείου. Αντίθετα, για τους μαθητές του δημοτικού το βασικό μέτρο θα είναι η επίπληξη και η ενημέρωση των γονιών από τον δάσκαλο περί της σχετικής απαγόρευσης και των κινδύνων που διατρέχει το παιδί από τη χρήση του κινητού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή